RECENSIE: Kubus & Rico - DMT

Rico & Kubus – DMT
2011-09-09 Terwijl Opgezwolle-collega Sticks al enkele solo-platen heeft afgeleverd en hier en daar wat samenwerkingen aangaat, bleef het rond Rico nogal stilletjes. Ja, hij was te horen op Colucci Era plus diverse mixtapes van de Fakkelbrigade en ja, hij verleende zijn medewerking aan Sticks’ solo-avonturen, maar het plan om een solo-album te maken leek slechts een gerucht. Het hardnekkigste gerucht was dan wel een opwindende: Rico zou voor zijn solo-debuut gaan samenwerken met oude bekende Kubus. Dat gerucht is werkelijkheid geworden: Rico & Kubus nemen je mee in De Muzikale Trip.

Dat is een prima titel, want een muzikale trip is DMT zeer zeker. Een driekwartier-durende trip. De beats zijn wazig en experimenteel, de stem van Rico doet de rest. DMT start met de opzwepende single ‘Vrij’, waarbij de vrijheid bezongen wordt. ‘My Level’ maakt duidelijk dat DMT niet nuchter gemaakt is. De teksten van Rico zijn niet al te moeilijk, gaan zelden de diepte in en zijn dikwijls losse flarden pseudo-poëzie. Dat is niet erg zolang het lekker klinkt (‘Repelsteeltje’, ‘Antoinette’), maar werken bij vlagen toch ook wel ergerlijk (het nogal schreeuwerige ‘Ouwe Broek’). Op ‘De Lift’ weet Rico wel een snaar te raken, als hij over z’n huidige staat verhaalt. Qua tekst een zeker hoogetepunt.

Genoeg te genieten op DMT en genoeg te trippen. Met het angstaanjagende ‘Spookhuis’ weten zowel Rico als Kubus je de stuipen op het lijf te jagen en je een bad trip te bezorgen. Kubus weet met diverse interludes ook te overtuigen; Op ‘Piep Piep’ is het oldskool hiphop, door diverse flarden van hits aan elkaar te mixen met het woordje ‘freak’. Op ‘Dubber’ en ‘Flobber’ horen we juist de dub-kant. Die interludes zijn stuk voor stuk erg sterk. Absoluut hoogtepunt is het titelnummer. De beat van ‘DMT’ is meesterlijk, de rap is geweldig ingetogen en zorgt er in z’n eentje al voor dat DMT een dikke voldoende scoort. Er zijn echter zo’n vijf nummers die ook aan die voldoende meewerken, maar ook veel momenten dat er helaas wat ontnuchtering plaatsvindt. Een prima album, maar wellicht waren de verwachtingen voor deze samenwerking toch wat hoger gespannen.
Recensent:Steven van Beek Artiest:Kubus & Rico Label:TopNotch
Jay-Z & Kanye West (aka The Throne) – Watch The Throne

The Throne (Jay-Z & Kanye West) - Watch The ThroneIedere hip-hoplekkerbek wist dat Watch The Throne ooit zou komen. De...

Johnny Camaro - Johnny Camaro

Johnny Camaro - Johnny Camaro Eind jaren `80 maakte Veronica diskjockey Alfred Lagarde onder de naam...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT