RECENSIE: Rosa Ensemble - The Blind Spot

Rosa Ensemble – The Blind Spot
2011-09-11 The Blind Spot is in feite een oude plaat. Immers, het album kwam al in 2006 uit, zij het in een kleine oplage. Dat was bij het label Bonte Koe, maar aangezien Rosa Ensemble in 2010 ook al No Ark Dead Eel uitbracht bij Dying Giraffe, is ervoor gekozen dat ook met deze plaat te doen.

Alvast even vermelden: veel is er niet veranderd. Dus om toch een beetje de luisteraar te pleasen, is er bij het album een gratis download van een concertregistratie te verkrijgen. Continental Drift heet het geheel en is een versnelde weergave van het werk van Rosa Ensemble. Van verschillende albums zijn nummers geplukt en live uitgevoerd.

Het is vooral een mooi beeld dat wordt gegeven en van uitermate goede kwaliteit voor een live-opname. Duidelijk is wel dat de albums qua inspiratie sterk van elkaar verschillen en deze registratie absoluut geen geheel is. Wat het wel is, is een mooi beeld met veelal sterke composities en hele goede uitvoeringen. Een absolute meerwaarde, zeker in vergelijking met het schijfje.
Het album zelf valt namelijk enigszins tegen. Rosa Ensemble maakt muziek op het uiterste randje van de pop en zoekt daarin naar mogelijkheden om dat randje, in welke hoek van de pop ook, nog wat op te rekken. Je hoort op Blind Spot duidelijk dat het ensemble zich ook bezig houdt met film, videoclips en dergelijke. Er wordt namelijk wel met elk nummer een sfeer neergezet. Soms opgewekt zoals in ‘Califormica IV’, soms naargeestig als in ‘The Spinroom’.

Maar de sfeer weet niet te beklijven, doordat de muziek de luisteraar ditmaal niet in vervoering weet te brengen. Althans, niet vaak genoeg. Dat was juist het sterke punt van No Ark Dead Eel, maar in dit geval blijft het te leeg in te veel nummers. Er vallen hiaten in de composities en dat is heel erg zonde. An sich is de muziek namelijk wel heel slim in elkaar gezet, zeker als het zo minimalistisch wordt gedaan als op Blind Spot. Het is daarom ook een vreemde keuze om ouder werk, dat niet die vervoering te weeg kan brengen, opnieuw uit te brengen. Immers, het ensemble kan beter en bewijst dat met de live-opnames.

De CD an sich weet de reis langs de uiterste lijnen van de pop niet altijd even boeiend te houden en dat is jammer. Voor wie echter een live-registratie wil van een gezelschap dat met uitstekende muzikale kennis een bijna kunstzinnige reis in de muziek maakt, is de download zeker wel de moeite waard.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Rosa Ensemble Label:Dying Giraffe Recordings
The Drums - Portamento

The Drums - PortamentoJonathan Pierce, zanger en voorman van The Drums , gaf onlangs toe een hekel...

Säkert! – På Engelska

Sakert - Pa Engelska De Zweedse Annika Norlin neemt haar fans tenminste serieus. Dat blijkt wel...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT