RECENSIE: Ry Cooder - Pull Up Some Dust and Sit Down

Ry Cooder – Pull Up Some Dust And Sit Down
2011-09-23 Met een nieuwe plaat van Ry Cooder weet je nooit wat je kan verwachten. De wereldberoemde slidegitarist werkte met The Rolling Stones, was het grote brein achter The Buena Vista Social Club en zette eigenhandig de Malinese blues op de wereldwijde muziekagenda. Recente jaren schoot zijn stijl ook alle kanten op. Hij bracht, onder andere, een volledig aan zijn kat gewijde plaat uit (My Name Is Buddy) en maakte vorig jaar samen met de Ierse Chieftains San Patricio. Een cd gevuld met Mexicaanse volksmuziek die speciaal voor lokale souvenirshops gemaakt leek te zijn. Gelukkig is Pull Up Some Dust And Sit Down wederom een ouderwetse Cooder plaat. Verspreid over veertien nummers maakt de gitarist een voortreffelijke afwisseling tussen tex-mex, soul en bluesmuziek.

Ry Cooder valt tijdens het eerste nummer ‘No Banker Left Behind’ gelijk met de deur in huis. Ondersteund door teksten als “They counted all their money and no banker was left behind. They were all at the White House and no banker was left behind” trekt hij ten strijde tegen de veroorzakers van de financiële crisis. Deze teksten, ondersteund door het vrolijke countrymelodietje, maakt het nummer een voortreffelijke opening. Zo beschrijft hij allerhande politieke en maatschappelijk onderwerpen, allen ondersteund door vrolijke ritmes. Met behulp van oude bekende Flaco Jimenez vertelt hij over de onzin van de Amerikaanse Irak oorlog op ‘Christmas Time This Year’. Het lekkere tex-mex ritme doet gelijk terugdenken aan de hoogtijdagen van Flaco. Origineel en grappig is ook ‘John Lee Hooker For President’. Met een ijzersterke John Lee Hooker imitatie doet Cooder zich voor als de blueslegende die zijn partijprogramma aan de natie presenteert.

Ondanks de serieuze ondertoon bij de verschillende nummers moet Pull Up Some Dust And Sit Down het hoofdzakelijk hebben van de vrolijke melodieën. Daarnaast klinkt Cooder op deze plaat voor het eerst sinds lange tijd weer hongerig en niet meer wanhopig op zoek naar afwijkende projecten. Dat maakt Pull Up Some Dust And Sit Down de beste Cooder plaat van de laatste paar jaar. Nu alleen nog hopen dat de legende ooit nog eens in ons kikkerlandje te aanschouwen is.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Ry Cooder Label:Nonesuch Records
Delmontis – Straightforward Fascination

Delmontis - Straightforward Fascination Delmontis is een muzikale samenwerking tussen zanger/pianist Frank Montis...

Chris Rea -  Santo Spirito Blues Project

Chris Rea - Santo Spirito Blues Chris Rea is het levende bewijs dat ernstige tegenslagen ook in nieuwe...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT