RECENSIE: Delmontis - Straightforward Fascination

Delmontis – Straightforward Fascination
2011-10-05 Delmontis is een muzikale samenwerking tussen zanger/pianist Frank Montis (Laura Vane & The Vipertones) en saxofonist/arrangeur Rolf Delfos (The Houdini’s). De twee leerden elkaar kennen door een samenwerking in The Jazzinvaders en al snel ontstonden er plannen om samen iets te gaan doen. De heren vormden een band om zich heen en doopten deze Delmontis. Hiermee namen ze Straightforward Fascination op, een album waarop alles draait om de liedjes van Montis en de horns van Delfos.

De muziek op Straightforward Fascination laat zich omschrijven als funky popjazz, die nogal makkelijk in het gehoor ligt maar nergens echt beklijft. Het is ideale muziek voor op een zonnig terras met een glaasje rosé, vooral omdat je er gewoon lekker doorheen kunt praten zonder iets belangrijks te missen.

De toon voor Straightforward Fascination wordt meteen gezet in openingstrack ‘Live My Life’. Swingende popjazz met daarin een hoofdrol voor het orgel en de blazers. De titeltrack van het album, waarin Laura Vane meezingt, is echt funky met een lekkere baslijn. Ook ‘Right From Wrong’ is funky en deze track doet wel wat denken aan een jazzy variant van Jamiroquai. Dit laatste geldt ook voor de nogal zenuwachtige afsluiter ‘Better Than Best’.

‘Fading’ is juist een wat rustiger nummer en ‘Wasted Time’ is een soul-achtige song. In ‘Well Meet Again’ laat Delmontis zich van de meest poppy kant zien, terwijl songs als ‘Façade’, ‘Life Is Short’ en ‘Crystal Tears’ duidelijk jazzier zijn.

Naast veertien eigen songs bevat Straightforward Fascination ook nog een cover en wel die van Bobby Hebb’s ‘Sunny’. Deze klassieker werd al vele malen gecoverd, maar is vooral bekend in de versie van Boney M. Helaas is de uitvoering van Delmontis niet veel beter.

Straightforward Fascination klinkt goed verzorgd en de zes muzikanten die Delmontis vormen zijn goed op dreef. Het is alleen jammer dat de muziek op het album het ene oor in en het andere oor uit gaat.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Delmontis Label:Painted Dog Records
Kina Grannis - Stairwells

Kina Grannis - Stairwells Kina Grannis is een jonge singer/songwriter uit Californië. Al vanaf haar...

Ry Cooder – Pull Up Some Dust And Sit Down

Ry Cooder - Pull Up Some Dust and Sit Down Met een nieuwe plaat van Ry Cooder weet je nooit wat je kan verwachten. De...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT