RECENSIE: Kina Grannis - Stairwells

Kina Grannis - Stairwells
2011-10-01 Kina Grannis is een jonge singer/songwriter uit Californië. Al vanaf haar prille jeugd maakt ze haar eigen muziek en speelt ze piano, gitaar en viool. Via YouTube en andere social media kreeg ze een platencontract en bekendheid in eigen land. Toch besloot ze dit contract te beëindigen om haar muziek in eigen beheer uit te brengen. Een beslissing die van moed en zelfvertrouwen getuigt. Haar vierde album Stairwells kwam in 2010 op de Amerikaanse markt en wordt nu ook international gereleased in een geremixte en geremasterde versie.

Openingstrack ‘World In Front Of Me’ is een toegankelijk en luchtig gitaarliedje. Hiermee wordt de toon gezet voor de rest van het album. Daarop zijn voornamelijk licht verteerbare liefdesliedjes te horen zoals ‘Message From Your Heart’. De songs klinken catchy maar zijn soms wel erg suikerzoet. "So won't you be my honeybee. Giving me sweet kisses all the time." uit ’Valentine’ is daar een goed voorbeeld van. Maar er zijn ook een aantal meer ingetogen tracks te beluisteren. ‘Heart And Mind’ is bijvoorbeeld een trage, mooi gezongen Jewel-achtige song waarop Grannis begeleid wordt door een treurige cello. Haar stem is dik in orde maar niet bijzonder herkenbaar. Ze klinkt het mooist als ze zingt met een ruw randje en een licht Alanis Morissette snikje, zoals op 'Gone'. Ook ‘The One You Say Goodnight To’ zingt ze minder meisjesachtig dan de meeste andere songs. Dit lied is net even anders en zorgt daarmee voor de nodige variatie. Maar bij andere tracks lijkt ze op safe te willen spelen door gebaande paden te bewandelen. 'Without Me' klinkt bijvoorbeeld voorspelbaar en flauw.

Kina Grannis verstaat de kunst om nette popliedjes te schrijven en spelen. Stairwells luistert lekker weg, het is een radio-fähig album dat bij een brede doelgroep zal aanslaan, maar het ontbreekt de songs soms wel aan een onderscheidend eigen karakter. Geen enkele track dwingt je op repeat te drukken of blijft nog dagen in je hoofd spoken. Ik gun haar natuurlijk alle goeds, maar een gezonde dosis rampspoed zou haar muzikale loopbaan waarschijnlijk ten goede komen. Een vervelende echtscheiding na een slecht huwelijk, een verkeersongeluk of een verslaving misschien? In dat geval heb ik goede hoop dat ze nog eens een album aflevert dat die dosis authenticiteit bevat die ik nu nog mis.
Recensent:Dave van der Sterren Artiest:Kina Grannis Label:Rough Trade Distribution
Maiden United – Mind The Acoustic Pieces

Maiden United - Mind the Acoustic PiecesIron Maiden coverbands zijn er in allerlei soorten en maten. De meesten...

Delmontis – Straightforward Fascination

Delmontis - Straightforward Fascination Delmontis is een muzikale samenwerking tussen zanger/pianist Frank Montis...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT