RECENSIE: Various - The Big E. A Salute To (Steel Guitarist) Buddy Emmons

Big E
2013-09-26 De kans is groot dat bij de naam Buddy Emmons niet meteen een belletje bij je gaat rinkelen. Diehard country-liefhebbers weten dat hij een getalenteerde pedalsteel-speler en -bouwer is. De pedalsteel is een steelgitaar waarbij de hoogte en het volume van de tonen via pedalen kan worden veranderd. Buiten de country kom je dit instrument maar zelden tegen, al heeft Emmons ook andere stromingen verkend. Op deze hommage spelen zestien artiesten door hem geschreven of gespeelde tracks.

Meteen op de eerste track ‘Country Boy’ hoor je de kracht van de pedalsteel. Het instrument kan klinken als een gewone gitaar, maar als de pedalen gebruikt worden klinken de tonen alsof ze in de lucht worden opgevangen en gerekt. Een bepaalde toon kan zo op verschillende posities gespeeld worden. Dat maakt het een veelzijdig en moeilijk te bespelen instrument. Het sentimentele ‘That's All It Took’ wordt gezongen door Rodney Crowell en Emmylou Harris, met wie Emmons samenwerkte op Gram Parsons’ legendarische album GP. Hier hoor je dat het instrument uitermate geschikt is om het sentiment wat extra aan te zetten. De golvende tonen, die prachtig huilen, passen uitstekend bij melancholische honky-tonk songs. Willie Nelson is natuurlijk een meester in dat genre en zingt met zijn fragiele karakteristieke stem het ingetogen ‘Are You Sure’. Dit is pure country, eerlijke emoties zonder poespas. Ook ´Half A Mind´ is een mooi voorbeeld van hoe de pedalsteel een simpel deuntje een extra dosis drama kan geven. De songs worden afgewisseld met instrumentals zoals ´Wild Mountain Thyme´ en het prachtige ´Shenandoah´. Ook gitarist Albert Lee brengt een eerbetoon aan Emmons, met wie hij veel samen speelde. Lee zingt en speelt ‘Rainbows all over your blues’. Raul Malo van The Mavericks zingt het bluesy ‘Night Life’. Maar toch lijken vooral de countryliedjes vol smart zoals ´Someday Soon´ echt gemaakt voor de pedalsteel. Bijzonder is ´When Your House Is Not A Home´ dat gezongen wordt door 'Little' Jimmy Dickens die deze track 55 jaar geleden voor het eerst opnam. Niet raar dus dat zijn stem nu nog rauwer en meer getergd klinkt dan die van Willie Nelson. Afsluiter is ‘Mansion On The Hill’ gespeeld door de levende gitaarlegende Duane Eddy.

The Big E is een waardig eerbetoon aan Buddy Emmons die nog in leven is om ervan te genieten. De cd vertelt het verhaal van zijn bijdrage aan de innovatie en ontwikkeling van dit instrument, maar zo zullen vooral de pedalsteel-fetisjisten het beluisteren. Overige muziekliefhebbers zullen het beleven als een verzameling van authentieke songs waarop de pedalsteel de hoofdrol opeist.
Recensent:Dave van der Sterren Artiest:Various Label:Rough Trade Distribution
Cover Iwrestledabearonce - Late For Nothing

Iwrestledabearonce - Late For Nothing Iwrestledabearonce heeft een nieuwe zangeres en dat is meteen een hele...

Cover Anneke van Giersbergen - Drive

Anneke van Giersbergen - Drive Aan inspiratie geen gebrek bij Anneke van Giersbergen . Amper anderhalf jaar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT