RECENSIE: Broeder Dieleman - Klein Zieltje

Dieleman
2013-11-22 Tonnie ‘Broeder’ Dieleman is een Zeeuwse folkzanger die zich heeft toegelegd op minimalistische liedjes die hij in Zeeuws dialect zingt. Zijn muziek is qua sfeer en thematiek allesbehalve licht. In 2012 bracht Dieleman zijn debuutalbum Alles is Ijdelheid uit waarmee hij veel lof oogstte. Nu is de EP Klein Zieltje verkrijgbaar op 10” vinyl met download. Op deze release staan vier songs waarvan je er twee ook op het album terug zult vinden.

De sobere titeltrack ´Klein Zieltje´ is doordrenkt met de gereformeerde traditie van de streek. Daarvoor zorgt niet alleen de tekst maar ook de spookachtige sfeer van het lied. Zo moet Zeeuwse gospel klinken. ´Men Hoort´ is niet op Alles is Ijdelheid te vinden. Dieleman begeleidt zichzelf bij deze volksvertelling op zijn banjo. ‘Land Van Verandering’ staat ook alleen op deze EP. Het blikt met weemoed terug naar vervlogen tijden toen de natuur nog het ritme van het dagelijks bestaan bepaalde. Dit lied is gemaakt voor een gelijknamige documentaire over West-Zeeuws Vlaanderen. De EP wordt afgesloten met het instrumentale ‘Dankt Dankt’.

Klein Zieltje is een EP die met Zeeuwse zuinigheid is gemaakt, er staat geen noot teveel op. Maar juist hierdoor loopt het over van sfeer en straalt het een sobere authenticiteit uit die geworteld is in de zeeklei. Deze EP is een mooie bonus, maar om je echt de wereld van Broeder Dieleman in te trekken, zoals het album dat wel doet, zijn de vier tracks net te kort.
Recensent:Dave van der Sterren Artiest:Broeder Dieleman Label:SnowStar Records
Cover The Answer - New Horizon

The Answer - New HorizonNoord-Ierse rockband The Answer begon in 2001 met liveoptredens. Pas in...

Cover Teitur - Story Music

Teitur - Story Music Gebaseerd op het geloof dat het vertellen van verhalen de basis is van de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT