RECENSIE: Broeder Dieleman - Oh Mijn Ziel

Dieleman
2023-12-04 Broeder Dieleman is de artiestennaam van de sympathieke Zeeuwse singer-songwriter Tonnie Dieleman. Ruim drie jaar geleden bracht hij met De Liefde Is De Eerste Wet zijn meest toegankelijke plaat tot dan toe uit en deze volgt hij nu op met zijn zesde album, Oh Mijn Ziel.

Waar De Liefde Is De Eerste Wet geïnspireerd was op het werk van Jan de Prentenknipper lijkt de inspiratie voor de nummers op Oh Mijn Ziel meer uit het Zeeuws-Vlaamse landschap te komen. Songtitels als ‘Onaf Pad II’ en ‘Kezand, Sturmland!’ wijzen in die richting.

Opmerkelijk is dat Oh Mijn Ziel wat minder toegankelijk is dan zijn voorganger. Nummers als ‘Voo Lief’, ‘Kezand, Sturmland!’ en ‘Zeumer’ liggen meer in het verlengde van de eerste twee Broeder Dieleman-albums. Op ‘Onaf Pad II’ horen we Dieleman niet zingen, maar alleen praten, ondersteund door een piano en woordloze zang van een achtergrondkoor. Het levert een prachtsong op. Ook op ‘Toe, Leo’ horen we Dieleman vooral praten. In deze song horen we ook een oudere man (Leo, waarschijnlijk) praten over de jacht.

Op ‘Ochtendvier’ wordt Dieleman vocaal bijgestaan door Baby Dee, een Amerikaanse transgender singer-songwriter en performancekunstenaar. De stemmen van Dieleman en Baby Dee combineren mooi met elkaar en het gebruik van de Engelse taal op een Broeder Dieleman-album is een noviteit die goed uitpakt.

De mooiste nummers van Oh Mijn Ziel staan achteraan op het album. Te beginnen met de instrumentale track ‘Dee’s March’, met hoofdrollen voor piano en trompet. Hierna volgt het heerlijk nostalgische ‘Als De Muziek Langskomt’. ”Als de muziek langkomt ga ik er achteraan. Trek gauw je jas over je pyjama aan. We gaan op het hoekje van de straat staan. Als de muziek langskomt ga ik er achteraan”. Oh Mijn Ziel eindigt vervolgens met de titeltrack. Deze bestaat uit twee delen. Het eerste deel is instrumentaal en geïnspireerd op Psalm 42. Hierna volgt het tweede deel waarin steeds de zin ”Oh Mijn Ziel” wordt herhaald. Dit tweede gedeelte heeft iets ontroerends, maar tegelijkertijd iets troostends. Dit is Broeder Dieleman op zijn allerbest!

Zoals gezegd is Oh Mijn Ziel wat minder toegankelijk dan De Liefde Is De Eerste Wet, maar Broeder Dieleman levert opnieuw een prachtplaat af!
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Broeder Dieleman Label:SnowStar Records
Cover Public Service Broadcasting - This New Noise

Public Service Broadcasting - This New NoiseIn 1922 werd de British Broadcasting Company opgericht, en vijf jaar later...

Cover Declan Welsh & The Decadent West - '2'

Declan Welsh & The Decadent West - '2' Declan Welsh & The Decadent West is een viertal uit het Schotse...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT