RECENSIE: Teitur - Story Music

Teitur
2013-11-21 Gebaseerd op het geloof dat het vertellen van verhalen de basis is van de menselijke behoeften en emoties, doopte de singer-songwriter Teitur zijn nieuwe plaat simpelweg Story Music. Het album is vrijwel geheel opgenomen in de thuisbasis van de muzikant en verhalenverteller: de Faeröer eilanden. Deze eilandengroep bevindt zich in de noordelijke Atlantische oceaan, grenzend aan IJsland, Schotland en Noorwegen en valt onder het koninkrijk Denemarken. Op enkele uitzonderingen na, is het album ook geheel opgenomen met muzikanten van die eilanden, variërend in de leeftijd van 9 tot 86 jaar oud. Alsof dat nog niet speciaal genoeg was, werd ook nog een nummer met een dertigkoppig Nederlands orkest opgenomen.

'Hopeful' leidt de luisteraar met prachtige piano en harpklanken het album in. Letterlijk vanaf de eerste noten wordt er een tijdloze, serene sfeer neergezet. 'If You Want' is van een heel andere orde; een simpele zangmelodie en vervreemdende stiltes, op het eerste gehoor stuurloos, maar toch uiterst doeltreffend geregisseerd. 'Antonio And His Mobile Phones' is een klein folkliedje waarin diverse fluiten een hoofdrol hebben en het nummer een uniek karakter geven.

Het orkestrale 'It's Not Funny Anymore' is prachtig en goedgeplaatst in het centrum van de tracklist. Maar het grotendeels instrumentale 'Monday' is het meest interessante compacte werkstukje van de plaat; harp en piano leiden de song in, vergezeld door een geluidscollage op de achtergrond. Dit gaat over in koorzang en spoken word, dissonante klanken en onverwachte wendingen. En dat allemaal in krap vier minuten. Knap! En dan moet er nog een nummer komen waarvan de tekst een palindroom is en dus tekstueel eindigt waar hij begon. We kunnen dus wel stellen dat Teitur van dit album iets heel aparts heeft trachten te maken.

Het valt wel op dat een handjevol nummers zonder al die opsmuk en rijk instrumentarium waarschijnlijk niet overeind zouden blijven als solide songs. Het zelfs nu saaie 'Hard Work' is hier een goed voorbeeld van. Hier staan echter prachtsongs als 'Hopeful', 'If You Want' en 'It's Not Funny Anymore' tegenover, waardoor je de mindere songs door de vingers ziet. Story Music is immers een heel speciale, spannende en bij vlagen werkelijk schitterende plaat.
Recensent:Etan Huijs Artiest:Teitur Label:V2 Records
Cover Broeder Dieleman - Klein Zieltje

Broeder Dieleman - Klein Zieltje Tonnie ‘Broeder’ Dieleman is een Zeeuwse folkzanger die zich heeft...

Cover Knight Area - Between Two Steps

Knight Area - Between Two Steps Het is alweer bijna tien jaar geleden dat Knight Area werd geformeerd....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT