RECENSIE: Teitur - Let the Dog Drive Home

Teitur – Let The Dog Drive Home
2011-03-19 Let The Dog Drive Home is alweer het zevende album van Teitur. En dat, terwijl de sympathieke Noor dit jaar pas 34 wordt. Er zijn er volgens mij weinig die hem dat nadoen. Een productief baasje dus, deze Teitur. Misschien heeft het te maken met zijn afkomst. Teitur groeide namelijk op, op de tamelijk afgelegen Faeröer eilandengroep (ergens tussen Noorwegen en IJsland). Daar heeft hij kennelijk zoveel inspiratie opgedaan, dat hij sinds zijn verhuizing naar Denemarken in 2002, zo ongeveer fulltime liedjes en teksten schrijft. Het leverde inmiddels al een aantal fraaie albums op, die stuk voor stuk mooie liedjes bevatten.

Ook Let The Dog Drive Home bevat weer veel kenmerkend moois. Het album opent enigszins voorzichtig met ‘Feel Good’. Ondanks de titel en zinsneden als “All you do is make me feel good ” een zeer ingetogen melancholisch liedje. Melancholie is sowieso weer de rode draad op deze zevende. En dat is misschien maar goed ook, want daar ligt nu eenmaal zijn grootste kracht.

Maar gelukkig weet Teitur de melancholie af en toe ook iets meer naar de achtergrond te plaatsen, en er andere elementen aan toe te voegen. Met name in de sterke tweede helft van het album komen daarvan een paar mooie voorbeelden voorbij. Luister maar eens naar het olijke ‘Let The Dog Drive Home’, dat een melancholische ondertoon heeft, maar waar je uiteindelijk toch heel blij van wordt. Of ‘Betty Hedges’, dat op een vreemde manier opbeurend werkt. Muzikaal gezien doet het liedje mij op een of andere manier aan Elbow denken. En dat is niet lullig bedoeld.

Een van de spannendste liedjes op het album is het wat langere ‘Stormy Weather’. De spanningsboog in het liedje en de ijle, in galm ondergedompelde zanglijn zijn werkelijk prachtig. En de opbouw van het liedje werkt, hoe kan het anders met zo’n titel, toe naar een climax, waarin je de regen bijna kunt horen vallen. Een van de absolute hoogtepunten op een album, dat er wéér toe doet. Een album ook, dat voorzien is van een van de leukste artworks van het jaar (tot nu toe). Zou het in zijn geval zeven maal is scheepsrecht zijn?
Recensent:Chris Dietzel Artiest:Teitur Label:Edel
Luka Bloom  2 Meter Sessions/Dreams In America

Luka Bloom - 2Meter Sessions Luka Bloom , de artiesten naam van Ierse singer-songwriter Barry Moore, is...

Iron And Wine – Kiss Each Other Clean

Iron & Wine - Kiss Eachother Clean Zijn derde album The Shepherd’sDog uit 2007 betekende voor Samuel Beam,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT