RECENSIE: Joe Jackson - Live Music – Europe 2010

Joe Jackson - Live Music – Europe 2010
2011-06-11 Met Live Music – Europe 2010 brengt David Ian Jackson, beter bekend als Joe Jackson alweer zijn 25e album uit. Als je weet dat Jackson in augustus 57 wordt, kunnen we gerust stellen dat de popicoon bijzonder productief is. Tijdens zijn muzikale loopbaan heeft Joe Jackson altijd zijn eigen weg gezocht. Baseerden het debuutalbum Look Sharp (1979) en de twee vervolgplaten met zijn band zich vooral op New Wave en punkinvloeden, zo maakte Jackson (na het uiteenvallen van zijn band) vervolgens een jazzalbum. Bij opvolger Night & Day(1982), met daarop wereldhit ‘Steppin’ Out’, verklaarde vriend en vijand hem voor gek, omdat dit een album zou worden zonder gitaarwerk. Maar Jackson kreeg gelijk, het album werd een succes. Natuurlijk kun je dan op je lauweren rusten en hier nog even op voortborduren, maar dat is niets voor Jackson. Soundtracks voor films volgden en met zijn vierdelige symfonie Symphony No.1 verdiende hij een Grammy.

Joe Jackson is een liefhebber, niet alleen in de studio, maar ook op het podium. Dat blijkt wel uit dit nieuwe, inmiddels vijfde live album. Het album is een registratie van de Europese toer uit 2010. Tijdens de toer speelde Jackson samen met zijn vaste muzikanten. Bassist Graham Maybe, die vanaf het prille begin aanwezig was, maar ook met drummer Dave Houghton, die tot 1980 in de band zat, maar pas na de reünie in 2003 met Volume 4 weer van de partij was.

Je zou kunnen zeggen dat Live Music – Europe 2010 eigenlijk niet bijzonder is. De muziek van Joe Jackson doet het door de radiovriendelijke pop altijd goed als achtergrondmuziek. Het stoort niet, maar het laat je ook niet opspringen van de bank. Toch zijn er wel degelijk opvallende kanten aan deze live-registratie. Natuurlijk hoor je dat de liedjes bijzonder doordacht in elkaar steken en natuurlijk hoor je dat we te maken hebben met topmuzikanten die hun instrument uitstekend beheersen, maar wat je ook hoort is de imperfectie van een live-opname. Hoewel de eindmix strak en helder klinkt, is het materiaal verder intact gebleven. Niet even een stukje opnieuw inspelen, geen stemcorrecties, gewoon puur het materiaal van dat ene moment. Dat hoor je en dat voel je. Alleen dat is al een voldoende waard, omdat live tegenwoordig echt niet meer zo live is als men je wil laten geloven.

Met bewerkingen van liedjes als ‘Cancer’, ‘China Town’, ‘Another World’, ‘A Slow Song’ en de hit ‘Steppin’ Out’ is Night & Day ruimschoots vertegenwoordigd. Naast eigen materiaal zijn er nog prima bewerkingen te horen van ‘Girl’(The Beatles), ‘Inbetweenies’(Ian Dury) en een bijzonder goede versie van ‘Scary Monsters’(David Bowie). Inmiddels is Jackson alweer druk bezig met een nieuw album en zo lijkt deze compilatie meer een tussendoortje, waarmee geen nieuw publiek wordt gewonnen, maar de liefhebber wel weer even warmgehouden wordt.


Eerdere recensies van Joe Jackson:
- 06-03-2008: Rain.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Joe Jackson Label:Edel
Lady Gaga - Born This Way

Lady Gaga - Born This WayIn een paar jaar tijd is Lady Gaga uitgegroeid tot de grootste popster op...

Tom Vek – Leisure Seizure

Tom Vek - Leisure Seizure Hij ziet eruit als een hippe nerd en zo klinkt hij ook. Tom Vek heeft...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT