RECENSIE: Bush - The Sea of Memories

Cover Bush - The Sea of Memories
2011-10-30 Het heeft even mogen duren, maar de Britse rockband Bush is terug. U kent ze nog wel, van een nummer als ‘Glycerine’ bijvoorbeeld. In de laat negentiger jaren scoorden ze forse hits en de albums Sixteen Stone en The Science Of Things verkochten als warme broodjes.

Nu is de band dus terug met een nieuwe schijf: The Sea Of Memories. Dat is voor het eerst in zeven jaar dat Bush een album uitbrengt, want er is nogal wat verandert. Vandaar ook deze melancholische albumtitel. Rond 2002 versplinterde de band en werd het stil, met slechts de herinnering van grote successen, vooral in de VS, nog vers in het geheugen.

Op die successen probeert frontman Gavin Rossdale dus nu voort te bouwen, met een deels nieuwe bezetting. En vooral ook met nieuwe energie en pit. The Sea Of Memories kenmerkt zich met stevige, maar vooral energieke rocksongs. En dat terwijl er toch die kenmerkende slepende grungeplaten tussen zitten.

Het is een ideale combinatie, zo blijkt op The Sea Of Memories. Zo soepeltjes als bijvoorbeeld ‘She’s A Stallion’ klinkt, zo log en slepend is ‘All My Life’. Het zo kenmerkende geluid van het Bush uit de ‘90s is gemoderniseerd en blijkt nog altijd goed te smaken. Zeker als het met zoveel elan wordt gebracht als op deze plaat.

Eerste single ‘The Sound Of Winter’ klinkt zelfs alsof de song al in de ‘90s is geschreven, al klinkt het heerlijke refrein wel wat hedendaagser. In ieder geval brengt Bush nog steeds heerlijke dikke gitaarlijnen, een beetje logge drums, dikke lagen bas, her en der wat toetsen en vooral die zo karakteristieke, volle strot van Rossdale.

Lekkerste songs zijn ‘Red Light’ en ‘She’s A Stallion’, juist omdat deze songs barsten van de energie, die in het hele album voelbaar is. Er zit zoveel onderhuidse pit in het rustige refrein van het eerstgenoemde nummer en als dan in de bridge een zeurend gillende gitaar de speakers vult, is het gewoonweg smullen.

Slechts twee songs vallen tegen. De eerste is verplichte ballad ‘All Night Doctors’, die lafjes voortkabbelt op een makkelijk pianoloopje en geen grootse tekst heeft. En ook afsluiter ‘Be Still My love’ komt niet echt uit de verf.

Verder kan je simpelweg zeggen dat Bush heeft geput uit haar zee van herinneringen, daar een hoop mooie dingen heeft uitgehaald en vervolgens met succes is gaan werken aan een toekomstvisie. Want met deze plaat is Bush terug in de schijnwerpers en mogen we nog heel wat leuks van ze verwachten.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Bush Label:Edel
Cover Coldplay - Mylo Xyloto

Coldplay - Mylo XylotoIn 2009 ging het hardnekkige gerucht dat Coldplay zou stoppen. Na een...

Cover Welle:Erdball - Der Kalte Krieg

Welle:Erdball - Der Kalte Krieg Soms vraag je jezelf wel eens af hoe bands aan een naam komen. De meest...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT