RECENSIE: Tom Vek - Leisure Seizure

Tom Vek – Leisure Seizure
2011-06-02 Hij ziet eruit als een hippe nerd en zo klinkt hij ook. Tom Vek heeft jarenlang een mysterieus imago om zich heen gehouden, maar wordt nu langzaam zichtbaar als een Britse grafisch designer met een bijzonder idee over het maken van muziek. De autodidact blijkt echter op eigen houtje een prima album te kunnen maken.

Het tweede album van Vek, Leisure Seizure is namelijk een gevarieerde plaat met twaalf nummers die – enkele uitzonderingen daargelaten – een goede, kenmerkende overkoepelende sound dragen.

Vek bouwt elektronische dansnummers op een geraamte van rockgeluiden. Denk daarbij vooral aan de drums, die doen denken aan post-hardcore bands. Op dat geraamte spant Vek in eerste instantie een paar hele dikke, herkenbare lijnen, waarmee de basis van het nummer staat. Kortom: hij voegt een kenmerkende melodie toe, een bas eronder en een niet heel goede, maar wel aangenaam penetrante zang erbij.

En daarmee blijkt waarom Vek twee jaar aan deze twaalf nummers heeft gewerkt. In elk nummer zitten ragfijne ondertonen verstopt. Soms nauwelijks hoorbaar, maar wel degelijk van levensbelang om van de simpele dikke lijnen telkens opnieuw een meer dan gemiddeld nummer te maken.

Neem het tweede nummer van de plaat: ‘Arroused’. Enkele samples, een dikke onderlaag aan vervormde gitaar, een strakke beat en een niet al te ingewikkelde zanglijn zetten de basis neer voor een leuk dansliedje. Op zich is het nummer dan al prima, maar langzaam maar zeker komt er op de achtergrond meer en meer ingeslopen. Een zeurderige synth, nauwelijks hoorbaar. Een extra sample, slechts vaag op te pikken. Een koortje. Een tweede koortje, dat ook nauwelijks opvalt, maar zo belangrijk is voor de sound van het nummer. Zo staat het laatste refrein bol van het extra geluid en vraagt de luisteraar zich af waar die gekke nerd met zijn knopjes het allemaal vandaan heeft getoverd.

Telkens hebben de nummers een rauw randje, voornamelijk door de invloeden van rock. In het lekkere ‘A.P.O.L.O.G.Y.’ is de bas onmiskenbaar rockerig en ook de rappe drums in het heerlijke refreintje zouden zo uit een Bloc Party-nummer kunnen komen. Een ander hoogtepunt is het hele diepe geluid van ‘Close Mic’d’, dat doet denken aan minimal en bij uitstek een absolute nachtplaat is.

Toegegeven: niet elk nummer op Leisure Seizure komt volledig uit de verf, maar de hoofdmoot van het album bestaat uit prima electro met verrassend veel kleine elementen. Tom Vek is als een perfectionistische nerd te werk gegaan. En dat heeft zich goeddeels uitbetaald.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Tom Vek Label:Cooperative Music
Joe Jackson - Live Music – Europe 2010

Joe Jackson - Live Music – Europe 2010Met Live Music – Europe 2010 brengt David Ian Jackson, beter bekend als...

Black Lips – Arabia Mountain

The Black Lips - Arabia Mountain Het leek een prima combinatie. Zet Black Lips met de inmiddels op zijn...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT