RECENSIE: Iron & Wine - Kiss Eachother Clean

Iron And Wine – Kiss Each Other Clean
2011-02-22 Zijn derde album The Shepherd’sDog uit 2007 betekende voor Samuel Beam, alias Iron And Wine, zijn bescheiden doorbraak. Het album werd (terecht) bedolven onder de superlatieven. Maar de doorbraak kwam niet uit het n iets. De jaren ervoor had de bebaarde Amerikaan al laten horen dat hij veel in zijn mars had. Onder andere zijn samenwerking met Calexico op de e.p. In The Reins had eerder al flink indruk gemaakt.

Inmiddels zit er vier jaar tussen zijn doorbraakalbum en dit vierde volwaardige Iron And Wine album, Kiss Each Other Clean. Opener ‘Far From Home’ was eerder al vooruitgestuurd als single. Een sterke song, met een fraaie herhalende zanglijn die als een mantra bedoeld lijkt te zijn. Wat bij die song opvalt geldt voor een groot deel van het album: Sam Beam legt op zijn vierde album meer nadruk op de melodie. En dat, terwijl de kracht van de voorganger vaak meer school in de ritmische c.q. percussieve invulling.

De productie lijkt ook iets gepolijster dan voorheen te zijn geworden. Dat is misschien in het begin voor sommigen een kwestie van even doorzetten, maar het past de meeste songs uiteindelijk prima. Ook deze keer weer heeft Sam Beam een hele rijke plaat afgeleverd, met een veelvoud aan instrumenten en invloeden. Dit zorgt ervoor dat bij iedere luisterbeurt meer kwartjes vallen, totdat je uiteindelijk tot de conclusie kunt komen dat de beste man een waar groeibriljantje heeft afgeleverd.

Kiss Each Other Clean is misschien zelfs dus nog wel beter dan de succesvolle voorganger. Beter, omdat er deze keer meer echte songs opstaan die niet alleen ritmisch maar vooral ook melodisch overtuigen. En de songs lijken nu ook qua emoties meer terreinen te beslaan. Het gaat van uitbundig tot ontroerend (‘Godless Brother In Love’), van psychedelisch tot romantisch (‘Tree By The River’), en van alles wat daar tussen zit.

Het album eindigt overigens ook met een soort mantra, met een alsmaar repeterende zanglijn, in het langgerekte en fraai opbouwende ‘Your Fake Name Is Good Enough For Me’.

De conclusie moge duidelijk zijn: Kiss Each Other Clean is opnieuw een prachtalbum dat het talent van Sam Beam onderschrijft.


Eerdere recensies van Iron & Wine:
- 20-10-2007: The Shepherd's Dog.
Recensent:Chris Dietzel Artiest:Iron & Wine Label:4AD / V2
Teitur – Let The Dog Drive Home

Teitur - Let the Dog Drive Home Let The Dog Drive Home is alweer het zevende album van Teitur . En dat,...

Kevin Costner and Modern West - Untold Truths & Turn it On

Kevin Costner and Modern West - Untold Truths & Turn it On Kevin Costner and Modern West is de band rondom de Amerikaanse...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT