RECENSIE: Keb Mo - The Reflection

Keb Mo – The Reflection
2011-10-17 Keb Mo is een van de meest onderschatte bluesartiesten in de wereld. De gitarist heeft met zijn dromerige sfeer een perfecte mix tussen pure blues, soul en meer popachtige muziek op de markt gezet. Dit alles wordt gecombineerd met een houding die doet vermoeden dat de muzikant nog nooit in zijn leven ergens geïrriteerd over is geweest. Met inmiddels drie Grammy`s op zak en vaste gast bij artiesten als Eric Clapton, is er geen enkele reden om Keb Mo niet te kennen.

Dat moet hij zelf ook gedacht hebben tijdens het maken van zijn laatste album The Reflection. De artiest is duidelijk meer in de richting van singer/songwriter geschoven, in de hoop een breder publiek aan te spreken. Dat betekend uiteraard niet dat het voorgoed gedaan is met de blues. In verscheidene nummers zijn nog steeds, marginale, bluesinvloeden te horen. ‘The Reflection’ is een nummer waarin heerlijk een Hammond orgel en bluesriff zijn samengevoegd. Ook ‘Just Lookin’ wordt extra bluesvol gemaakt door de zeer aanwezige blazers.

Het zijn echter de meer standaard aandoende popliedjes die de boventoon voeren. Het nummer ‘Inside Outside’ is duidelijk opgebouwd rond het lekker in het gehoor liggende ritme. Het refrein is daarnaast extreem simpel; “What’s on the inside is on the outside”. Keb Mo neemt de coupletten voor zijn rekening en wordt in het refrein afgewisseld door een vrouwenkoortje. Bij dit nummer komt hij er nog net mee weg, liedjes als ‘Crush On You’, ‘Walk Trough Fire’ en ‘Something Within’ weten helaas niet meer zo goed te boeien. Tijdens het eerstgenoemde nummer laat, de eveneens aanwezige, India Arie wel duidelijk horen hoe deze stijl gezongen moet worden.

Op The Reflection bevindt Keb Mo zich voortdurend op de smalle grens tussen relaxte zomermuziek en ietwat zeurderige liedjes. Waar op voorgaande projecten de artiest erin slaagde je gemakkelijk te overtuigen met zijn eigen aanpak van de blues, lukt dat op The Reflection helaas niet. Op donderdag drie en zaterdag vijf november zal Keb Mo afwisselend Groningen en Utrecht aandoen.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Keb Mo Label:Ryko Disc
Peter Hammill – PNO. GTR. VOX.

Peter Hammill - Pno, Gtr, Vox (Live Performances) Peter Hammill is vooral bekend als frontman van de progrockband Van Der...

Early Adopters – Lucky People

Early Adopters - Lucky People Gratis geluk moet het zijn, zo rept het persbericht. Het debuutalbum van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT