RECENSIE: The Posies - Blood / Candy

The Posies - Blood/Candy
2010-09-13 De geschiedenis van de uit Seattle afkomstige band The Posies is op te breken in twee delen: De tijd voor 1998 en de tijd na 1998. Voor 1998 straalde de band op zijn sterkst en werden er hits gescoord met het album Frosting on the Beater uit 1993. Toen de powerpop eind jaren ’90 minder aanhangers kreeg werden zowel de drummer als de bassist vervangen en speelde de band meer op de achtergrond. In 2005 werd het minder goed ontvangen Every Kind of Light uitgegeven. Toentertijd ontstonden plannen bij de oorspronkelijke bandleden om toch maar weer een keer een album uit te geven. En nu is daar opeens het volledig onverwachte Blood/Candy.

En, ook al zou je het niet verwachten, Blood/Candy is een album dat een fris en stevig geluid laat horen. Niet alleen zijn de krachtige powerpopnummers over het algemeen degelijk van structuur, ook wordt er meer elektronica gebruikt om het geheel niet alleen als 90s collegepop over te laten komen. Zo hoor je op het hoogtepunt ‘Cleopatra Street’ een band die er mag zijn. Ook de ballad ‘Take Care of Yourself’ heeft veel meer in zich dan een doorsnee bandje. Het nummer doet erg sterk denken aan Beatles door meerdere vocalen. En, als de band er niet helemaal uitkomt zijn er nog nummers waarop gastartiesten zoals Hugh Cornwell te horen zijn. Het resultaat is een plaat die vitaler is dan alles wat er de afgelopen tien jaar van de band is uitgegeven. Problematischer wordt de vergelijking met de hoogtijdagen van de band. The Posies kan niet voldoen aan de kwaliteitseis die Frosting on the Beater en het wat boosaardigere Amazing Disgrace voldoen.

Het belangrijkst dat blijft staan is dat de band terug op het podium is. Naar verluid kunnen we ze dit seizoen nog bewonderen op de Europese podia in een tour die het nieuwe album zal ondersteunen. Of de heropleving een blijvende is zal op het slagveld uitgemaakt worden. Blood/Candy is in ieder geval een stevig wapen in de strijd.
Recensent:Erik Oudman Artiest:The Posies Label:Ryko Disc
Fine China Superbone – Make-Machine

Fine China Superbone - Make-MachineAcht jaar is het geleden dat Fine China Superbone iets van zich heeft laten...

Reel Big Fish – A best of us... for the rest of us

Reel Big Fish - A Best of Us... For the Rest of Us Wat te doen als je sinds 1995 acht officiële albums op je naam hebt? Als je...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT