RECENSIE: Cradle Of Filth - Evermore Darkly

Cradle Of Filth – Evermore Darkly
2011-11-04 Het blackmetal instituut Cradle Of Filth bestaat alweer twintig jaar en heeft bewezen dat haar populariteit niet voor niets zo groot is. Het is maar weinig bands gegeven om extreme metal bij een groot publiek aan de man te brengen, maar het Engelse gezelschap rond Dani Filth doet het al jaren. Anderzijds, blackmetal puristen vinden dat bands als Cradle Of Fillth en Dimmu Borgir hun geliefde muziekstijl in de uitverkoop gooien ten faveure van de nodige pecunia, en distantiëren zich van deze muziek. Hoewel Cradle Of Filth niet meer zo provocerend overkomt als in de beginjaren, weten ze nog altijd de nodige moraalridders tegen zich in het harnas te jagen, en dat moet zo blijven.

Evermore Darkly, het nieuwste werkje van de band, bestaat uit een EP met remixen, demo’s en een geheel nieuw nummer en verder een dvd met een concert op Graspop,een documentaire en een clip. Om te beginnen met de EP; deze bevat drie demoversies van songs die ook op het laatste album Darkly, Darkly, Venus, Aversa staan. Deze nummers klinken hoogstens wat kaler en voegen weinig toe. Het leukst is de langere versie van ‘Lilith Immaculate’, het succesnummer van de laatste plaat. Verder vinden we een trance versie van ‘Forgive Me Father’ dat door Rob Caggiano (Anthrax) is gemixt en een geheel nieuw nummer dat ‘Thank You Lucky Scars ‘ heet en lekker rauw klinkt. Deze nummers zijn zeker de moeite waard om eens te beluisteren. Verder nog een voorproefje van het aanstaande orkestrale project in de vorm van een bewerking van het aloude ‘Summer Dying Fast’, dat wel heel afwijkend klinkt.

De dvd is vooral interessant voor de fans en de bezoekers van Graspop die de band daar bekeken hebben. De setlist is voorspelbaar, maar in een uur dient het publiek vermaakt te worden en dan ontkom je niet aan het spelen van de bekendste nummers zoals ‘Cruelty Brought Thee Orchids’ en ‘From The Cradle To Enslave’. De heren en dame werken zich routinematig door de set en Dani Filth en toetseniste/zangeres Caroline Campbell worden in de moeilijke vocale stukken te hulp geschoten door de techniek. Vermakelijk is het drie kwartier durende tourreport dat door gastheer Dani van droog commentaar wordt voorzien. In deze documentaire uiteraard de nodige onderbroekenlol, maar het voegt verder weinig toe aan wat we van de band kennen. De clip van ‘Lilith Immaculate’ is bijzonder mooi, maar dat zijn we gewend van Cradle Of Filth.

Evermore Darkly, is weer typisch zo een leuke opvuller zoals we er al meer van kennen. Het blijft een mooie geste voor de fans, maar voor de gemiddelde Cradle Of Filth liefhebber is het geen noodzaak om dit dubbele schijfje aan te schaffen.
Recensent:Jan Didden Artiest:Cradle Of Filth Label:Peaceville / Suburban
The James Cleaver Quintet – That Was Then, This Is Now

The James Cleaver Quintet - That Was Then, This is Now The James Cleaver Quintet zal waarschijnlijk bij niet zo heel veel mensen...

HushPuppies – The Bipolar Drift

Hush Puppies - The Bipolar Drift Muziek uit Frankrijk die tot ons land doordringt beperkt zich meestal tot...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT