RECENSIE: When All Light Dies - Transistions

When All Light Dies – Transitions
2011-12-01 Je moet het maar kunnen: met vijf een band vormen, een populair genre uitkiezen en na twee demo`s en een EP zonder veel moeite een honderdtal optredens versieren. Zo verging het When All Light Dies, een kwintet dat zich onledig houdt met het spelen van metalcore op meer dan degelijke wijze. Na drie jaar toeren met amper acht nummers, hebben ze hun discografie dan eindelijk uitgebreid met de eerste langspeler Transitions, waarbij de Nederlandse muzikant/producers Bart Hennephof (gitarist van Textures) en Yuma Van Eekelen (drummer bij Pestilence en The New Dominion) achter de knoppen stonden.

Laten we met de negatieve opmerking beginnen: het album klinkt als een typisch metalcore album en er valt niet erg veel originaliteit te bespeuren. Toch is dit de enige opmerking die de kracht en het vakmanschap dat we horen teniet kan doen. Vanaf opener ‘Through The Eyes Of The Observer’ hoor je dat dit geen amateurs zijn, maar volbloed muzikanten van puur staal. Hier en daar wordt een emotionele noot tussen al het geweld gepropt en in ‘Guide You Down’ horen we zelfs even een naar screamo neigende clear vocal. Absolute topper van het album is zonder enige twijfel ‘In Ruins’, die een meeslepende groove op je lostlaat om ú tegen te zeggen. ‘Anything But Perceptive’ biedt dan weer een mooi rustpunt aan op het einde van de track, door te eindigen met een kalmte die welgekomen is na een kleine twintig minuten aan pure testosteron. De tweede helft van het album biedt dan, tja, meer van hetzelfde: rollende drums, een combinatie van ruige riffs, melodische gitaarpartijen en indrukwekkende solo’s en vooral veel geschreeuw.

Dat de markt tegenwoordig wel genoeg van dit soort bands te bieden heeft, staat buiten kijf, maar voor een debuut valt hier zeker niet naast te kijken: de muziek is van een hoog niveau, de productie is goed en de jongens komen uit de buurt (wat toch altijd een leuk weetje is bij een goed album).
Recensent:Bram De Wulf Artiest:When All Light Dies Label:Eigen Beheer
The Visions Of Johanna - Mindrunning

The Vision Of Johanna - MindrunningDe Nederlandse zangeres en toetsenvrouw Hanneke van Andel is een...

Overweight - Chapter 9

Overweight - Chapter 11 Het is altijd leuk om te horen dat er dicht bij huis nog wat degelijke muziek...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT