RECENSIE: Sven Hammond - The Apple Field

Cover Sven Hammond Soul - The Apple Field
2011-12-28 Als er een prijs zou worden uitgereikt voor de meest gave verpakking van een cd, dan was The Apple Field van Sven Hammond Soul zeker een mededinger in 2011. Het is alleen jammer dat, terwijl de hoes zich kenmerkt door luxe, een uitgebreid en ingebonden boekje, perfecte artwork en dito bandfoto’s, de muziek van de Nederlandse groep ietwat doorsnee is.

Het is een kenmerk waar veel cd’s aan te onder gaan. In eerste instantie lijkt de muziek van Sven Hammond Soul diepgaand, boeiend en tijdloos. Maar na een luisterbeurt of vier a vijf sluipt de sleur in de cd en dat komt vervolgens nooit meer goed.

De soulvolle, jazzy pop die de achtkoppige band, onder leiding van Sven Figee, is uitermate goed uitgedacht en uitgebalanceerd, maar ontbeert de spanning om de cd een blijvertje te laten zijn. Neem een song als ‘El Mariachi’. Het is een prima opgebouwde en uitgevoerde zomerse kraker met een heerlijk loom karakter en vele dikke lagen aan instrumenten. Maar na enkele luisterbeurten blijkt toch dat het gebrek aan plotse uitbundigheid de track de das omdoet.

Een absolute pre aan het album is dat Sven Hammond Soul zich een weg door een breed muzikaal spektrum heen wervelt. Soul, jazz, pop, funk, combinaties tussen een veelvoud aan Zuid-Amerikaanse genres en zelfs disco-achtige invloeden passeren de revue. Mede daardoor weet de plaat wel degelijk een goed niveau te halen en zal de band vooral live een groot publiek weten aan te boren. Hoogtepuntje één is de poppy song ‘Love Drunk’, dat doet denken aan The Sheer, maar dan uitgevoerd door een band die gewend is aan vreemde maatsoorten en opzwepenede ritmes. De tweede climax is een eigentijdse uitvoering van ‘Smack My Bitch Up’ van The Prodigy. Een op het oog vreemde keuze, die verduiveld goed uitpakt en nog maar eens onderstreept dat Sven Hammond Soul een collectief is met creativiteit en vooral kunde. Al mag ook het funky ‘Crumbs of the Table’ er zijn.

Het is jammer dat het album niet blijft boeien. Daardoor wordt The Apple Field namelijk een achtergrondplaat. Zo’n schijfje dat je tijdens een familiefeestje zonder schroom op zacht niveau aan kan zetten. Maar een echte luisterschijf is het niet, terwijl dit collectief daar wel toe in staat moet worden geacht.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Sven Hammond Label:Rough Trade Distribution
Cover Yevgueni - Welkenraedt

Yevgueni - WelkenraedtHoe lekker is het om op het einde van het jaar verrast te worden door een...

Cover Birdy - Birdy

Birdy - Birdy De vijftienjarige Engelse zangeres Jasmine van den Bogaerde, beter bekend als...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT