RECENSIE: Birdy - Birdy

Cover Birdy - Birdy
2011-12-26 De vijftienjarige Engelse zangeres Jasmine van den Bogaerde, beter bekend als Birdy brak in ons land kortgeleden door met de hit ' Skinny Love'. Deze cover van Bon Iver is afkomstig van Birdy's titelloze debuutalbum. Hierop vinden we naast 'Skinny Love' nog negen andere covers en één door Birdy zelf geschreven song. De covers zijn vooral afkomstig van verschillende indiebands, maar Birdy waagt zich ook aan de klassieker ' Fire And Rain' van James Taylor.

De songs op Birdy zijn gecentreerd rond de stem van de jonge zangeres. Ook de piano, vaak bespeeld door Birdy zelf, speelt een belangrijke rol. De overige muzikale ondersteuning is vooral functioneel. In ' Skinny Love' horen we zelfs alleen Birdy en haar piano. In het eveneens erg rustige 'Shelter', een cover van The XX, wordt zij verder alleen begeleid door gitarist Abrahams, bekend van zijn werk met Brian Eno. De overige songs zijn wat meer gearrangeerd, met onder andere gitaar, drums, bas, cello en keyboards. Maar steeds staan deze instrumenten in dienst van Birdy's stem.

Zoals gezegd zijn de meeste covers op het schijfje afkomstig van verschillende indiebands.
Sommige hiervan zijn vrij bekend, zoals Bon Iver, The XX, Fleet Foxes en Death Cab For Cutie. Van deze laatste band covert Birdy 'The District Sleeps Alone Tonight'. In deze song is naast de piano ook een belangrijke rol weggelegd voor een heerlijk ouderwets klinkende ritmebox.

Hiernaast komt ook een rijk gearrangeerde cover van ' Young Blood' van The Naked And Famous voorbij en het album eindigt met Birdy's versie The National's 'Terrible Love'. Birdy covert ook een aantal songs van wat obscuurdere bands, waaronder het sterke 'People Help The People' van Cherry Ghost en 'I'll Never Forget You' van Francis And The Lights.

De belangrijkste verdienste van Birdy, en waarschijnlijk vooral van het productieteam dat achter haar staat, is dat het album redelijk coherent is. Dit is best een prestatie, gezien het feit dat de songs afkomstig zijn van totaal verschillend klinkende bands. Het belangrijkste minpunt van Birdy is dat geen van de songs zich kan meten met de originele uitvoering. De songs van Bon Iver en The National missen bijvoorbeeld de intensiteit en doorleefdheid van de originelen. Dit is natuurlijk niet zo vreemd voor een meisje van vijftien, maar het is toch jammer. Desondanks is Birdy een leuke plaat, die misschien niet erg spannend is, maar uitstekend in het gehoor ligt en geen echt zwakke songs bevat. Daarnaast is het natuurlijk mooi dat de nu behoorlijk populaire zangeres een aantal indiesong onder de aandacht van het grote publiek brengt.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Birdy Label:Warner
Cover Sven Hammond Soul - The Apple Field

Sven Hammond - The Apple FieldAls er een prijs zou worden uitgereikt voor de meest gave verpakking van een...

Cover Seasick Steve - The Best Of

Seasick Steve - The Best Of Seasick Steve is een hype. Afgelopen jaar stond de 71-jarige artiest voor...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT