RECENSIE: Swallow the Sun - Emerald Forest and the Blackbird

Cover Swallow the Sun - Emerald Forest and the Blackbird
2012-02-23 Doommetal uit Finland. Zonder enige bevooroordeeldheid kun je dan ongeveer op je vingers natellen wat je voorgeschoteld krijgt: een ultratrage en loodzware gitarentrog die zich op de tonen van een zichzelf overschreeuwende deathgruntkabouter log voortsleept. En dat het liefste in nummers van zo’n zeven minuten op een volledig album van dik zeventig minuten. Dankje de koekoek. Het enige lichtpuntje is dat ze het in Noorwegen nog erger doen, dus dat schept een beetje hoop.

Nee hoor, alle gekheid op een hele grote stok, want Swallow The Sun gaat in haar thuisland al flink wat jaartjes mee in de top van de death en doommetal. Sterker nog: hun single ‘Forgive her…,’ behaalde de vierde plaats in de Finse Top 20 Singles Chart in de eerste week van release en bleef daar dik zes weken staan. Helemaal lachen: hun debuutplaat nam in de hitlijsten zelf een plaats in tussen Godbetert Gwen Stefani en System of a Down. Da’s hoe dan ook een buiging waard.

Maar goed, back to reality. Emerald Forest And The Blackbird (mijn God wat een titel trouwens) opent met het loodzware titelnummer van een kleine tien (!!) minuten. Een hele kluif die al meteen smaakt als een bloedrauwe steak van een halve kilo die je op een nuchtere maag naar binnen werkt. Dan volgt ‘This Cut Is The Deepest’, een nummer dat zijn titel eer aandoet en waarvan je je afvraagt wat ‘ie op dit album doet: een gevoelige akoestische track die zich al tokkelend voortsleept, om afgewisseld te worden met ‘Hate, Lead The Way’. Vrolijke jongens, die Finnen. Ergens las ik ooit dat ze het meest zwijgzame volk van Europa waren en wat betreft nietszeggendheid spreekt dit album eigenlijk boekdelen. Deze gasten spelen dat ze boos zijn zonder dat ze zich daadwerkelijk woedend voelen. En wees eerlijk: dat heeft dit muzikale genre misschien wel het meest van allemaal nodig. Als na dik een uur eindelijk afsluiter ‘Night Will Forgive Us’ inzet, hoop je inderdaad dat er nog iets is wat deze gasten vergeeft, want wij denken inmiddels: verlos ons van die slappe ellende, of méén het vanuit je tenen.
Recensent:Jasper van Harskamp Artiest:Swallow the Sun Label:Spinefarm
Cover Souldada - Over de Grins

Souldada - Over de GrinsFriese fado. Ja, het staat er echt in de bijgeleverde biografie van Souldada...

Cover Talking To Turtles - Oh, the Good Life

Talking To Turtles - Oh, the Good Life Een klein jaar terug had ondergetekende het genoegen om de debuutplaat van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT