RECENSIE: Daisy Cools - The Palermo File

Cover Daisy Cools - The Palermo File
2012-03-23 Reisde singer/songwriter Daisy Cools voor de eerste EP uit de serie The Europe Files af naar Parijs voor The Paris Files, zo werd het Siciliaanse Palermo de nieuwe locatie voor opvolger The Palermo Files. Het idee achter The Europe Files is simpel, maar tegelijk boeiend en avontuurlijk.

Juni 2011 vertrok Daisy naar Sicilië en woonde daar vier maanden in een appartement in het centrum van hoofdstad Palermo. Ze leerde het dagelijkse leven op het eiland kennen, verzorgde op het eiland verschillende optredens en musiceerde met verschillende lokale muzikanten. Ze schreef aan nieuwe liedjes en leerde Italiaans, waardoor er in tegenstelling tot zijn voorganger op deze EP wel een song in de taal van het land aanwezig is. Het relaxte ‘Lascia La Chiave’ is wat dat betreft gedurfd en bovendien geslaagd te noemen.

Dat het Siciliaanse leven de inspiratiebron is, hoor je duidelijk terug op The Palermo Files. De EP klinkt warmer, zwoeler en zuidelijker dan zijn voorganger. Over alle songs ligt een bijna lome laag van warme zomerse dagen die zich langzaam aan je voorbij trekken. Zo klinkt het kabbelende ‘Difficult’ als een song die je op zet als je met je cabrio over kleine Siciliaanse weggetjes aan het cruisen bent. Net als de single ‘Be Good’ is de nieuwe single ‘Reset’ een lekker in het gehoor liggende track die makkelijk kan scoren op een willekeurig radiostation.

Daisy Cools werkt op The Palermo Files wederom samen met Chris Grem, maar waar hij eerder (elektrische) gitaar en drums voor zijn rekening nam, doet hij dit keer ook nog dienst als toetsenist. Het vormt een goede aanvulling op de warme gitaarpop van ‘Reset’, ‘Difficult’ en het even toegankelijke ‘Obsessed’. Uitzondering op het geheel is ‘What You Want To Know’ dat niet een warme, maar eerder broeierige sfeer ademt. Met een basis van slechts een gitaar en de stem van Daisy wijkt het door zijn zware toon nogal af van de andere songs van The Europe Files.

The Palermo Files is een prima tweede deel van Cools` project. Door ditmaal wel een song in de taal van het land te zingen en muzikaal weer net anders te klinken heeft de EP meer nog dan The Paris Files een eigen karakter. Het uitkijken is naar The Lissabon Files en The Dublin Files. Wordt vervolgd!
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Daisy Cools Label:Rough Trade Distribution
Cover Islands - A Sleep & A Forgetting

Islands - A Sleep & A ForgettingErvaringen van de meest diepgaande en intense emoties als angst en verdriet,...

Cover Neil Cowley Trio - The Face of Mount Molehill

Neil Cowley Trio - The Face of Mount Molehill Briljantheid en krankzinnigheid liggen soms dicht bij elkaar. Dat bewijst ook...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT