RECENSIE: Tax Collectors - Foreigner

Cover Tax Collectors - Foreigner
2012-04-18 Het album Foreigner kwam al in januari uit, maar het feit dat het schijfje nu pas gerecenseerd wordt, kan eigenlijk helemaal geen kwaad. Januari was koud en dit debuut van de Amsterdamse band Tax Collectors is een zomerplaatje. Een goed zomerplaatje.

Je krijgt er zin in. Iets met een rode cabrio, open dak, ondergaande zon en meisjes in zomerse jurkjes met modieuze zonnebrillen. Weet je wel, zo’n idyllisch sfeertje dat binnen twee zinnen geschetst kan worden en iedereen herkent. Hetzelfde gebeurt eigenlijk op dit album. Vanaf de eerste seconden van opener ‘Rooster Crew’ is de sfeer gezet en die winst is alvast binnen.

Tegelijk krijg je ook een beetje pijn aan de tandjes. ‘Rooster Crew’ is mierzoet en dat zoetige smaakje blijft zich handhaven gedurende de hele plaat. Het is een kwestie van even wennen, maar het beklijft. Al moet gezegd worden dat er her en der iets gebroken wordt met liedjes als ‘Open The Door’ en het zelfs ietwat dreigend startende ‘The Great House Of Stone’.

Desalniettemin zit het album goed in elkaar. Met een vaste lijn door de liedjes heen. En ook muzikaal zit het allemaal wel snor. Een van de hoogtepunten, ‘Heaven On Earth’ geeft daar blijk van. Zangeres Grietje van Dijk heeft een prima, ietwat fragiele, doch warme en vooral herkenbare stem, die het album flair geeft. Instrumentaal wordt er beheerst en smaakvol gespeeld met ritmes, kleine onderbrekingen en subtiele riffs. Bovendien: de bandleden gunnen elkaar de ruimte binnen de liedjes. Tel dat bij elkaar op en je hebt een band die op een album prima tot zijn recht komt. Als kers op de slagroom voegt een viool een extra dimensie toe aan het geheel.

Toch zitten er kleine kanttekeningetjes aan Foreigner. Er mag, over de hele lijn gezien, iets meer gevarieerd worden met volume. Voor de spanning ontbreekt het nog iets te veel aan echte pieken en dalen. En ook qua teksten mag er nog wat meer geschaafd worden; het is soms erg makkelijk en soms ook jeukend religieus. Liedjes als ‘Money’ en het swingende ‘Horn Of Victory’ boeten in aan kracht door de soms zelfs belerende Bijbelse referenties en dat is zonde. En ook op de rest van het album spat het idyllische wereldbeeld uit de teksten. Zo van: als het nu nog niet goed is, dan komt dat het wel.

Ondanks deze kanttekeningen is Foreigner een goed debuut. Wellicht zijn Tax Collectors tekstueel ietwat naïeve wereldverbeteraars. Anderzijds, als je dat doet op een dergelijk luchtige en zomerse ondergrond aan muziek, dan kom je er grotendeels mee weg. Je zou Foreigner een soundtrack van het zonnige wereldbeeld kunnen noemen. En dat is helemaal zo gek nog niet.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Tax Collectors Label:Eigen Beheer
Cover Bruce Springsteen - Wrecking Ball

Bruce Springsteen - Wrecking BallOndanks al zijn succes en rijkdom is Bruce Springsteen nooit vergeten waar...

Cover The Mighty Yaya - The Mighty Yaya

The Mighty Ya-Ya - The Mighty Yaya The Mighty Ya-Ya , het klinkt erg exotisch maar het blijkt gewoon een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT