RECENSIE: Swans - The Seer

Cover Swans - The Seer
2012-10-14 Mocht de wereld echt ophouden te bestaan op 21 december dan hebben Swans met The Seer daar een machtige soundtrack bij gemaakt. De New Yorkse band onder aanvoering van de doemdominee Michael Gira brengt hiermee haar tweede album uit sinds de reunie in 2010.
The Seer is niets minder dan een catharsis. Meer dan ooit weet Gira alle elementen die Swans beroemd en berucht maken op een album samen te brengen. Voor het eerst in de geschiedenis van de band riep hij ook de hulp in van buitenstaanders. Zo is het Low echtpaar Alan Sparhawk en Mimi Parker te gast in opener 'Lunacy' waarbij het refrein verpakt in een mantra al gelijk de stuipen op het lijf jaagt.

Het titelnummer slaat vervolgens werkelijk alles; in ruim een half uur (!) volgt er een duizelingwekkend achtbaansrit langs alle denkbare stemmingen. Het is een kwestie van totale overgave om dit tot je door te laten dringen. Ook afsluiter 'The Apostate' is werkelijk een kathedraal van een nummer(23 minuten) met imposante mokerslagen.

Zonder duisternis geen licht, ook in de wereld van Swans. Dus is daar het mooie verstilde 'Song For a Warrior' met zangeres Karen O van de Yeah Yeah Yeahs, al doet de tekst weer anders vermoeden en geeft de band weer in haar essentie: 'Use your voice..and destroy..and destroy..and begin again' evenals in het korte, maar minimale 'The Wolf' dat naadloos overgaat in het eerder gememoreerde titelnummer.

Ook voormalig partner in crime Jarboe doet weer mee op 'A Piece of the Sky' en maakt de cirkel weer rond op dit monumentale dubbelalbum. Een album dat weliswaar moeilijk in een keer te behapstukken is, maar als je je eraan overgeeft een ervaring geeft die niet vanzelfsprekend meer is in de huidige muziekwereld. Een reiniging als het ware die Gira maar al te graag deelt met zijn luisteraars. En over delen gesproken; ondanks de zwaarmoedige indruk die The Seer achterlaat zegt hij in de begeleidende bio toch echt het volgende: ”Despite what you might have heard or presumed, my quest is to spread light and joy through the world. My friends in Swans are all stellar men. Without them I'm an kitten, an infant. Our goal is the same: ecstasy!” Waarvan akte.
Recensent:Mark Michels Artiest:Swans Label:Young God
Cover Antony and The Johnsons - Cut the World

Antony and The Johnsons - Cut The WorldEr is zoveel gezegd en geschreven over Antony Hagerty en zijn Johnsons. En...

Cover Serengeti - C.A.R.

Serengeti - C.A.R. Anticon is een muzieklabel uit Los Angeles wat voornamelijk Alternatieve...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT