RECENSIE: VanKatoen - Doe Het Dan Zelf!

2002-09-28 Af en toe gebrul, veel redelijk toegankelijke zang, experimentele stukken, ballads, Filter-Hey-man-nice-shot-stijl basloopjes, laag groovende en akoestische gitaren, een opzettelijk niet al te heldere productie en sterke teksten.
"Doe het dan zelf!" heeft het allemaal. En alles gezongen in het Nederlands.

Van Katoen heeft genoeg van de paden die er in de muziekindustrie normaalgesproken bewandeld dienen te worden en brengt in ware punk DHDZ stijl (het Hollandse equivalent van DIY) lekker zelf haar sterke album uit.

Het is de band vooral om optreden te doen, aan de cd’s hoeven ze niet veel te verdienen. Dat kan ook niet eens, wat het mooie ronde blik waarin het schijfje verpakt is, wordt voor een maximumprijs (15 Euro) aangeboden in de platenwinkels. Iets wat de self-made mannen van de Heideroosjes ook succesvol wisten te bedingen. In het blik tref je ook een sticker, kortingscoupons en een kaart waarmee je nu al kunt zorgen dat je in september 2003 een concert met liveregistratie kunt bijwonen. Het kan nog gekker, er zit zelfs een tweede cd ingeblikt. Hierop staan 15 nummers van diverse (nog) onbekende Nederlandse bands.

Onorthodoxe marketingtechnieken zorgden reeds voor enkele noteringen in de single top-100. Het stevige en lekker klinkende “Kikke” (wat de eerste single van 2002 was) en het tragisch slepende “Alweer ’n dag” zijn ook op dit luisteravontuur vertegenwoordigd. Een avontuur is “Doe het dan zelf!” zeker. Voor sommigen zal het wat onwennig zijn, blijf echter even doorluisteren, het is het waard. Vooral de geluidsexplosie aan het einde van het aanvankelijk rustige “Te Laat” komt onverwacht. De cameo van Def P., de opgefokte gitaren en de drukke drums in “Wat jij wil” zijn flink opzwepend. In “Moet je havo hebbe...” wordt flink doorgerockt.

Stoere Nederlandstalige muziek, het kan dus echt.
Als je geen probleem hebt met de Nederlandse taal, maar normaliter je heil zoekt in Engelstalige bands omdat Skik, De Kast en Van Dik Hout muzikaal te gladjes voor je zijn, probeer dan dit eens. In een hokje past Van Katoen niet, zoals ze zelf al zingen. Maar het is nu wel duidelijk wat je zou kunnen krijgen als je Boudewijn de Groot met (Hed) Pe kruist.
Recensent:Jeroen Verdel Artiest:VanKatoen Label:Eigen Beheer

Reckoning Force - It's Time To Fight BackDeze MCD van het Friese Reckoning Force is begin februari als eerste release...

Pip - Scheurijzer Pip neemt je mee, vindt je dat ok? Je moet er maar net zin in hebben. Als je...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT