RECENSIE: Seeed - Next!

Seeed - Next!
2006-05-31 Met haar derde album 'Next!' zet het opvallende Berlijnse dancehall/reggae collectief Seeed haar zegetocht voort. Optredens van de groep schijnen een ware belevenis te zijn. Niet alleen muzikaal, maar ook visueel weet de groep een waar spektakel te presenteren, zo heb ik me door meerdere mensen laten vertellen. Hoewel het vorige album 'Music Monks' in het verleden frequent werd afgespeeld in mijn draagbare jukebox kwam het er tot mijn bijzonder grote spijt nog niet van om zelf deze swingende helden in actie te zien.

Het vorige Seeed album, Music Monks, werd in 2003 reeds in Duitsland uitgebracht en verscheen een jaartje later ook in Nederland. Het vers uitgebrachte album 'Next!' is eigenlijk ook niet helemaal nieuw meer: het verscheen in 2005 al bij onze oosterburen. Deze internationale versie verschilt echter behoorlijk. Hoewel er af en toe wel in het Duits gezongen of zelfs 'getoast' wordt, staat hier in ieder geval meer Engels en minder Duitstalig werk op. Van de in februari uitgebrachte sterke single Ding staat de Engelstalige-variant Thing op 'onze versie', verder treffen we de van debuutalbum New Dubby Conquerors afkomstige bonustracks Dickes B en Papa Noah aan. Daarnaast is het album aangevuld met het opzwepende Music Monks dat ook al op de vorige plaat stond. Geen enkel probleem: het zijn allemaal geweldige tracks!

Waar het origineel van Thing Duitstalig is, wordt bij de Engelstalige versie de Saïan Supa Crew uitgenodigd om een stuk mee te rappen in het Frans. Naast bonustrack en een reprise van Music Monks staat 'Next!' gevuld met heerlijk swingende reggae met een skafeel en een dancehall-sound die voor een veel groter publiek interessant is dan de moderne dancehall van bijvoorbeeld een druktemaker als Sean Paul. Elk nummer op deze plaat is ijzersterk en gaat waarschijnlijk nooit vervelen. Ik ben 'Next!' na een luisterbeurt of veertig (and counting...) nog niet zat in ieder geval. Dit album heeft daadwerkelijk alles in huis en het klinkt allemaal even lekker. De zoetgevooisde vocalen in Please Please, de authentieke reggea-feel in nummers als Respectness en Papa Noah, het knetterende basgeluid en de lekkere trompetjes en ska-gitaartjes in Waterpumpee, de pulserende bassen in Thing en een feestnummer als Goosebumps, alles aan dit album klopt, vibreert en heerst. Seeed heeft het dankzij haar voor ska, reggae, hiphop, pop én rockliefhebbers interessante geluid in zich om ver buiten de Duitse landsgrenzen voort te bouwen aan reeds bijzonder goede reputatie.
Recensent:Jeroen Verdel Artiest:Seeed Label:Warner
Mindfold - Long Roads

Mindfold - Long RoadsHet is echt geweldig hoe goed de Nederlandse bandjes het tegenwoordig doen in...

Fogerty, John - The Long Road Home

John Fogerty - The Long Road Home Jarenlang was werk uit zijn Creedence Clearwater Revival tijd taboe. Dit toch...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT