RECENSIE: Eddy & the Ethiopians - E&EII

E & E
2020-07-01 Het klinkt als een flauwe pubquizvraag: hoeveel Ethiopiërs zitten er in de band Eddy & the Ethiopians? Toch zal het antwoord je verbazen: één. De band werd opgericht in 2013, nadat het begonnen was als een jamsessie tussen de Eindhovense saxofonist/klarinettist en bandleider Edward Capel (‘Eddy’) en enige Ethiopische muzikanten. Hun debuutalbum werd een jaar later uitgebracht en stond vol met een mix van allerlei stijlen, waarbij vooral het traditionele repertoire de overhand had. Nu is er E&EII, waar Capel alle nummers voor geschreven heeft.

Voor alle duidelijkheid: het ensemble bestaat uit 12 muzikanten, met naast Capel nog vier Nederlanders: Orkun Ağır (baglama), Bart van Dongen (piano), Jan van de Lest (bas) en John Maasakkers (drums). Arefayne Bisrat is de enige uit Ethiopië en bespeelt masinko. Onze zuiderburen zijn vertegenwoordigd met Mathias van de Wiele (gitaar) en Bart Maris (trompet, flugelhorn) en worden aangevuld met Osama Meleegi (percussie) uit Soedan; vanuit Frankrijk Laurence Bilger (fluit) en Kenrick Gunther uit Suriname op percussie en zang. Het is voornamelijk de inbreng van de Eritrese krarspeler Bereket Behre Akitu die een stempel drukt op het album, doordat hij de melodieën en ritmes veelal toezingt.

Zo zet deze groep muzikanten je steeds op het verkeerde been: ook afgaande op de kleuren van de albumhoes verwacht je eerder een reggaeplaat en geen big band jazz. Zodra je de eerste noten van Capel op baritoonsax op het aanstekelijke ‘Riff De Guayla’ hoort, ben je dan ook verrast. Ook al klinkt het eerste nummer niet echt Afrikaans, opvolger ‘Libey Keykyem’ brengt je door de ritmes en zang direct in warmere sferen. ‘Barabics’ lijkt zo uit Bitches Brew van Miles Davis weggelopen te zijn en laat horen hoe goed Capel met verschillende instrumenten een prachtige compositie kan brouwen.

Dat Capel de zang belangrijk vindt, laat hij merken op ‘Hagerey’, waar de band nadrukkelijk getempered wordt om de ruimte te geven aan de zanger. Iedere muzikant komt op dit album wel aan bod: de verdienste van Eric van der Lest en Pieter Kloos die het album uitstekend gemixt en gemastered hebben. De veelzijdigheid van de band, van het rustig stemmige ‘Gidefi Alem’ tot het opzwepende hoogtepunt ‘Vive Les Mercredis Libres’, wordt mede hierdoor goed overgebracht.

Het tweede album van Eddy & The Ethiopians is een feest voor het oor, zeker voor liefhebbers van jazz en Afrikaanse ritmes. Nu met de warme zomerperiode in het voorzicht kun je je niets beters wensen. Het blijkt dat er maar één Ethiopiër voor nodig is om ons te bezweren....
Recensent:Hendrik Goos Artiest:Eddy & the Ethiopians Label:Eigen Beheer
In t Veld

In 't Veld & MC Dirt - NieuwerwetschNa het vorig jaar verschenen Vals Paradijs van het naar Caroline In ’t Veld...

Cover Bart-Jan Hogenhuis - Prime

Bart-Jan Hogenhuis - Prime Voor Bart-Jan Hogenhuis was het horen van Lewis Nash op een album van Oscar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT