RECENSIE: Bl3nder - Gekkenhuis

Cover Bl3nder - Gekkenhuis
2012-10-10 Osdorp Posse is er dan wel mee gestopt, dit betekent niet dat Def P er bij de pakken neer gaat zitten. Bl3nder, het samenwerkingsverband tussen het Bas van Lier Trio (BL3) eN Die Ene Rapper (NDER) heeft zojuist zijn tweede album uitgebracht. De eerste plaat, Leipe Shit Ouwe!, was een spontaan opgenomen jamsessie en had helaas ook vaak dat niveau. Toch was het een veelbelovend concept en het is dan ook goed te horen dat de mannen dit concept door hebben gezet en met een tweede album aan komen zetten. Net als zijn voorganger zijn ook de nummers op Gekkenhuis weer grotendeels in één take opgenomen. Voor deze tweede plaat zijn de heren gelukkig wat dieper gegaan en is de boel wat beter op elkaar afgestemd. Dat neemt echter niet weg dat het vrije gedeelte van de jazz niet opgegeven wordt. Alle leden van het Bas van Lier trio krijgen en nemen heerlijk de ruimte om te freaken met hun instrument.

De eerste single van Gekkenhuis is het nummer ‘Nooit Nooit’ waarin Def P, net vader geworden, uitlegt waarom hij vroeger rapte dat hij nooit kinderen wilde en nu toch vader is geworden. Het komt er uiteraard simpelweg op neer dat hij gegroeid is als mens, alles gedaan had wat hij zonder kinderen wilde bereiken en nu de toegevoegde waarde van een kind pas ondervonden heeft. Hij is simpelweg volwassen geworden. Het bereiken van die nieuwe fase was al merkbaar was in zijn bandkeuze, maar ook binnen Bl3nder is er groei waarneembaar. De losse flodders van de vorige plaat hebben wat meer structuur aangenomen; er staan nu echte liedjes op de plaat. Het uitwerken van wat meer doordachte concepten zorgt voor de diepgang die op de eerste cd ontbrak. Dit wil overigens niet zeggen dat er niet gelachen kan worden. De plaat staat ook bol van de flauwe humor. ‘Als Het Maar Fetisch’ over allerlei seksuele perversiteiten en ‘Supersalade’, waarin je in drie minuten leert hoe je een honing geitenkaas salade kunt maken zijn nou niet direct de meest diepgravende nummers, maar wel erg vermakelijk! De echte old-school kant van rapper Def P komt nog even prominent naar voren op het nummer ‘Nieuw Amsterdam’, waarin hij het ontstaan van de hiphop nog eens toelicht.

De nieuwe fase waarin Def P terechtgekomen is begint eindelijk vorm te krijgen. En ja, het is een lekkere vorm geworden. De geëngageerde rapper lijkt door de leeftijd wat milder geworden te zijn en dat is een prettig fenomeen. Gecombineerd met het luchtige van de jazz weet hij met zijn teksten toch nog de juiste snaar te raken zonder meteen het harde recht voor je raap gevoel van Osdorp Posse te evenaren. Daarbij moeten ook de complimenten naar het Bas van Lier trio. Die weten in redelijk korte nummers los te gaan en zo toch het echte jazz gevoel over te brengen.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Bl3nder Label:Embrace Recordings
Cover Cowbell - Beat Stampede

Cowbell - Beat Stampede Cowbell is een Brits duo bestaande uit Jack Sandham en Wednesday Lyle. Als...

Cover Multi-Panel - All It Takes

Multi-Panel - All It Takes De Bredanaar Ludo Maas maakt onder de naam Multi-panel al sinds ongeveer...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT