RECENSIE: Cowbell - Beat Stampede

Cover Cowbell - Beat Stampede
2012-10-25 Cowbell is een Brits duo bestaande uit Jack Sandham en Wednesday Lyle. Als je ze ziet denk je meteen aan The White Stripes. Ook deze band bestaat namelijk uit een gitaarspelende man en een drummende vrouw. Maar daar houden de gelijkenissen niet op, want ook Cowbell compenseert hun numerieke bescheidenheid met een extra dosis power. Dat laten ze horen op hun debuutalbum Beat Stampede.

Soms warmt een album langzaam op voordat het echt spannend wordt, maar dat is hier duidelijk niet aan de orde. Cowbell schiet vanaf de aftrap namelijk meteen resoluut in het doel met het spetterende 'Tallulah'; een ritmisch ronkende retro rocktrack die kookt van energie. Het lekkere southern slide-effect maakt deze song helemaal af. Gelukkig is dit zeker niet de enige song in de categorie old school rock 'n' roll zonder fratsen.

Bij de meeste songs neemt Sandham de zang voor zijn rekening en zingt Lyle op de achtergrond mee, maar op 'Love Got Me Down' en 'Castle Walls' is het juist andersom. Dat laatste lied is een van de weinige rustige songs van dit album. Daar is niets mis mee, maar toch zijn de pittigste tracks wat mij betreft spannender om te beluisteren, 'Mississippi' is bijvoorbeeld een dampend lied in de jaren vijftig rock 'n' roll stijl. Het roept een Gene Vincent associatie op, maar door de gemeen klinkende gitaar heeft het ook een sound van nu. Ook 'Scratch My Back' is een stoer rockabilly lied met een lieflijk refreintje dat mooi contrasteert. Op 'Bills' zingt het duo over de moeilijkheden van muzikanten om zich financieel staande te houden, misschien helpt dit album hen daar een beetje bij. Het album begint heftig maar eindigt gemoedelijk met het kampvuurlied 'All In Good Time'.

Beat Stampede is een goed verzorgd debuutalbum met muziek die herinnert aan de fifties en sixties zonder oubollig of gedateerd te klinken. Met name bij de ruigere tracks klinkt 'Cowbell' alsof ze met zijn zessen zijn. Gaat dat horen, al was het alleen maar vanwege 'Tallulah'.
Recensent:Dave van der Sterren Artiest:Cowbell Label:Damaged Goods records
Cover Dinosaur Jr - I Bet on Sky

Dinosaur Jr. - I Bet On SkyAmerikaanse fuzzrockband Dinosaur Jr. is toe aan het tiende studioalbum...

Cover Bl3nder - Gekkenhuis

Bl3nder - Gekkenhuis Osdorp Posse is er dan wel mee gestopt, dit betekent niet dat Def P er bij de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT