RECENSIE: Pig Destroyer - Book Burner

Cover Pig Destroyer - Book Burner
2012-12-10 Het Amerikaanse Pig Destroyer staat bekend als één van de meest geliefde grindcorebands. De in 1997 opgerichte groep is niet de meest productieve. Want waar bij de meeste grindcore-orkestjes de catalogus vol staat met volledige albums, EP’s en split EP’s (met andere bands) daar moeten we het wat Pig Destroyer betreft doen met vijf albums en een handjevol EP’s en split EP’s in vijftien jaar. Maar daarvoor krijg je bij Pig Destroyer wel altijd kwaliteit, terwijl andere combo’s graag elke scheet (soms letterlijk) voorzien van gepaste muziek en op plaat zetten.

Pig Destroyer bestaat uit vier man, maar de belangrijkste man binnen de band is J.R Hayes, oprichter en componist. Book Burner is de vijfde plaat van de Amerikaanse grindcore-giganten en laat horen waarom juist Pig Destroyer tot de grootste namen behoort binnen dit genre. Brute, ultrasnelle muziek en zieke teksten maken ook deze plaat tot een topper.

Zoals het een goed grindcore-album betaamt, klokt de plaat net boven het half uur, maar dan hebben we maar liefst negentien nummers over ons heen gekregen. De snelheid ligt natuurlijk hoog en de stem van Hayes raast heen en weer tussen ijselijke screams en een smerige grunt, waarin hij veel overeenkomsten vertoont met Mark “Barney” Greenway van Napalm Death. Gelukkig gaat in sommige nummers het tempo ook nog wat omlaag, zoals in de “lange” nummers ‘Baltimore Strangler’ en ‘Permanent Funeral’. Nummers die ruim boven de drie minuten klokken. Het deathmetal-gehalte in die songs is wat hoger en vormt een welkome afwisseling tussen de snelheidsduivels. Mooiste nummer is ‘The Bug’, waarin de balans tussen snelheid en uitermate zieke vocalen zorgt voor drie minuten topvermaak.

Na een half uurtje varkens slachten is het dan wel weer mooi geweest omdat dit soort muziek na verloop van tijd toch wat eenvormig dreigt te worden. Gelukkig is de productie mooi transparant zodat deze ultrabrute muziek recht in je gezicht knalt. Betere grindcore bands dan deze botte slagers zijn er bijna niet te vinden.
Recensent:Jan Didden Artiest:Pig Destroyer Label:Relapse
Cover The Bony King of Nowhere - The Bony King Of Nowhere

Bony King - The Bony King Of Nowhere The Bony King Of Nowhere is het alter ego van de Gentse singer-songwriter...

Cover Snoeck - For The Machines

Snoeck - For The Machines Snoeck is een vijftal dat in 2011 de Kleine Prijs van Nederland won. Ze...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT