RECENSIE: Bhi Bhiman - Bhiman

Cover Bhi Bhiman - Bhiman
2013-03-01 De naam doet anders vermoeden, maar Bhi Bhiman maakt Amerikaanse folk, in de traditie van Woody Guthry en Bob Dylan. Zijn familie komt oorspronkelijk uit Sri Lanka, maar Bhi Bhiman zelf is geboren in St. Louis in Amerika. In zijn jeugd was hij een veelbelovend honkbal talent, maar tijdens het herstel van een sportblessure begon hij wat gitaar te spelen en was hij verkocht.

Bhiman maakt folk muziek. Hij heeft een kenmerkend stemgeluid met veel expressie. Hij neemt naast de zangpartijen ook de gitaarpartijen voor zijn rekening. Bij enkele nummers neemt hij zelfs ook de baspartijen, drums, percussie en piano voor zijn rekening. De liedjes zijn rustig en vaak uitgesponnen en hier en daar is het ook wat saai. De teksten zijn allemaal door Bhi Bhiman geschreven en zijn verhalend. Teksten over een treinreizende ‘hobo’, over een psychopathische moordenaar en over een aan lager wal geraakte ballerina.

‘Guttersnipe’, wat ‘een persoon van de laagste soort’ betekend, is een rustige albumopener. Een contrabas speelt bijna het hele nummer een zelfde loopje, wat het wat saai maakt. De melodie is mooi en zangkwaliteiten van Bhiman zijn groot. ‘Time Heals’ is een nummer met wat meer vaart, die er overigens in de refreintjes volledig uitgehaald wordt, om vervolgens weer vrolijk verder te gaan. ‘Crime Of Passion’ blijft snel hangen, qua melodie maar ook qua tekst. Een typisch folk-nummer over een man die een vrouw stalkt omdat hij vindt dat ze bij hem hoort. Als hij haar huis binnen gaat en haar in bed ziet met een man slaan de stoppen door. ‘Mexican Wine’ is een instrumentaal nummer, met een gitaartokkeltje, klapjes en percussie en duurt iets meer dan een minuut: leuk maar wat onnodig. Bhi Bhiman maakt al met al rustige en mooie liedjes en daarnaast ook opzwepende muziek. Zijn stemgeluid en de herhalende loopjes van de instrumenten in zijn muziek hebben iets bezwerends. Juist dat stemgeluid en die herhalende loopjes zorgen op den duur ook voor wat irritatie.

Bhiman is geen uitzonderlijk album. Je moet de stem van Bhi Bhiman kunnen waarderen en qua arrangementen niet te veel spektakel verwachten. De teksten zijn mooi en de liedjes luisteren lekker weg. Om hem dé nieuwe man in de folk-scene te noemen is lijkt wat overdreven. Dit album is een goed debuut van Bhiman , maar hij is in dit genre zeker niet de top.
Recensent:Rients Kuik Artiest:Bhi Bhiman Label:Bertus
Cover Fat Harry & The Fuzzy Licks - Hard Lovin`Man

Fat Harry & The Fuzzy Licks - Hard Lovin`Man Fat Harry is de naam van een Rotterdamse blues muzikant. Samen met zijn...

Cover VanderLinde - Perfect Sadness

VanderLinde - Perfect Sadness VanderLinde is zanger, gitarist en liedjesschrijver Arjan van der Linde. In...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT