RECENSIE: Bertus Borgers - Ik Hou Van Herman

Cover Bertus Borgers - Ik Hou Van Herman
2013-03-17 Het is al bijna weer twaalf jaar geleden dat Neerlands enige echte rock`n`roll junkie van het Amsterdamse Hilton sprong. Postuum scoorde hij een nr. 1 hit, verscheen er een film en natuurlijk kwamen er verscheidene hitalbums op de markt. Maar vergeet ook zeker niet de stapels boeken die er de afgelopen jaren over het fenomeen werden geschreven. Onder andere Bart Chabot had veel over de man te vertellen. Hoe dan ook kun je concluderen dat Herman Brood nog steeds voer voor nieuw materiaal is.

Ook Bertus Borgers, als saxofonist onder andere bekend door zijn werk met de Golden Earring, maar ook door zijn samenwerking met Herman Brood, bracht in 2011 het boek Ik Hou Van Herman uit. Het boek vertelt over de muzikale samenwerking, maar bovenal de vriendschap die de twee tegenpolen er op na hielden. Niet de sex, drugs en verdoemenis spelen een hoofdrol, maar juist de menselijke kant van het muzikantenbestaan. Het boek werd bewerkt tot een theaterstuk en om het drieluik compleet te maken verscheen hiervan onlangs de soundtrack.

Ik Hou Van Herman is zoals verwacht niet een album met de beste liedjes van Brood, vertolkt door anderen. Met twaalf songs, twee verhalen en een aantal korte anekdotes vormt het album een muzikale aanvulling op de eerste twee delen van Borgers` project. Vooral het liedje ‘Omdat Jij Een Vriend Bent’ en de verhalen en anekdotes laten horen dat Borgers ondanks de tegenstellingen een bijzondere band met Brood had. Dat blijkt trouwens ook wel uit de respectvolle manier waarop Brood`s songs ‘Get Lost’, ‘Rock & Roll Junkie’ en vooral ‘Never Be Clever’ op deze plaat gezet zijn. De hit is mede door de mooie stem van dochter Nova Borgers omgetoverd tot een fraaie ballad. Het haalt het dan misschien niet bij het origineel, het past prima in de ode aan Brood. Hetzelfde geldt voor de zwoele uitvoering van ‘Get Lost’. Het hoogtepunt is echter Borgers` eigen ‘Still Believe’, een krachtige uitvoering met een heerlijke gitaarsolo van George Kooijmans.

Het mooie aan de anekdotes en verhalen die Borgers op Ik Hou Van Herman vertelt, is de sfeer die er ontstaat. ‘Okura Blues’ verhaalt van een afscheid tussen Borgers en Brood waarbij de (naargeestige) sfeer van een door drugs benevelde hotelkamer de boventoon voert. Zo weet Borgers met zijn anekdote bij ‘Pop It’ de nerveuze sfeer te grijpen die er hangt vlak voordat de band de bühne op moet. En als je het echte rock `n` roll gevoel zoekt, is de passage uit ‘Wij, Gelukkige Kapitalisten’ er een om even voor te gaan zitten.

De soundtrack Ik Hou Van Herman is nauwelijks als een op zichzelf staand album te zien, dat is wel een minpuntje. Het album komt heb best tot zijn recht bij het lezen van het boek of na afloop van de theatervoorstelling. Desalniettemin is het een goede aanvulling op Borgers` ode aan Herman Brood.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Bertus Borgers Label:Aces High Promotion
Cover Peter Doran - Overhead The Stars

Peter Doran - Overhead The StarsHet Ierse singer-songwritersgilde herbergt, met vooraanstaande namen als...

Cover The Information - Sounds Of The Backwoods

The Information - Sounds Of The Backwoods Donkere wolken trekken zich samen boven een desolaat stadje. Een vrouw met...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT