RECENSIE: The Fifth Alliance - Unrevealed Secrets Of Ruin

Cover The Fifth Alliance - Unrevealed Secrets Of Ruin
2013-04-14 The Fifth Alliance is een metalcoreband van eigen bodem. De uit vijf personen bestaande band mengt haar metalcore met flinke scheuten doom en sludge. De in 2006 opgerichte band bracht al eerder een EP uit en nu is het dan tijd voor het eerste volledige album getiteld Unrevealed Secrets Of Ruin.

Doordat The Fifth Alliance een zangeres binnen haar gelederen heeft, liggen vergelijkingen met een band als Walls Of Jericho natuurlijk voor de hand. Toch heeft het vijftal een heel andere benadering. Het vijftal weet wat bot beuken is, maar heeft een aantal ingetogen en uiterst depressief klinkende passages door haar muziek gemengd. Dit begint al direct met de tien minuten durende opener ‘Hollow’, dat rustig kabbelend van start gaat, waarna Sylvia hartstochtelijk begint te krijsen. Het depressieve karakter van deze song maakt dat dit desolate nummer vergelijkingen oproept met Otep, de onlangs gestopte band rond zangeres Otep Shamaya.

Het titelnummer heeft een duidelijke metal-twist en de dissonante sludgeriffs tegen het einde maken dat ook dit nummer een unheimisch gevoel oproept. ‘Reminiscing’ begint als een doommetal nummer, maar halverwege gaat het gas er flink op, zodat we toch een flinke dosis hardcore om onze oren krijgen. Na een instrumentaal nummertje worden we getrakteerd op het stevig beukende ‘Seven Seven Seven’ dat een paar heuse killerriffs op ons los laat. De tempowisselingen en rustige stukjes zorgen ervoor dat we goed bij de les blijven. Wat een gruwelijk lekker nummer is dit. Alleen al om dit nummer en opener ‘Hollow’ zou je de plaat direct moeten aanschaffen.

In het afsluitende ‘Standing Tall’ trekt de band dan nog even flink van leer door halverwege dit slepende nummer een onstuimige blastbeat op ons af te vuren. Alsof de band ons wil laten weten dat we in een harde wereld leven waar nog weinig lol te beleven valt. Hetgeen ze ons ook met de teksten op dit album duidelijk willen maken.

Unrevealed Secrets Of Ruin is geen lichte kost. De plaat geeft je constant een ongemakkelijk gevoel, maar dat is ook de kracht van The Fifth Alliance. De band blijft gelukkig redelijk ver weg van eendimensionale metalcore, waar we al mee dood gegooid worden. Ondanks de wat wollige productie is de plaat prima te verteren en is deze band een aanwinst voor het harde circuit in Nederland. Zonder meer een sterk debuut van het Bredase vijftal.
Recensent:Jan Didden Artiest:The Fifth Alliance Label:Eigen Beheer
Cover The Rumour Said Fire - Dead Ends

The Rumour Said Fire - Dead EndsMet een keur aan eigenzinnige alternatieve bandjes heeft het Deense...

Cover Purling Hiss - Water On Mars

Purling Hiss - Water On Mars Purling Hiss begon een paar jaar geleden als soloproject van Mike Polizze,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT