RECENSIE: Purling Hiss - Water On Mars

Cover Purling Hiss - Water On Mars
2013-03-29 Purling Hiss begon een paar jaar geleden als soloproject van Mike Polizze, ook bekend van Birds of Maya, en hij nam zijn eerste platen thuis op. Inmiddels is de band uitgegroeid tot een trio en brengt deze met Water On Mars alweer het vierde album in vijf jaar tijd uit. Anders dan bij de voorgaande platen, heeft de formatie uit Philidelphia er ditmaal voor gekozen om een studio in te duiken. De productie is dan ook een stuk beter dan dat we van ze gewend zijn, maar Purling Hiss heeft zijn herkenbare rauwe, lo-fi geluid weten te behouden.

Een psychedelische rocktrip terug naar het begin van de jaren ’90, zo is Water On Mars het best te omschrijven. Polizze en zijn band nemen de luisteraar onder andere mee langs het wat zwaardere werk naar het voorbeeld van een band als Mudhoney. Een dergelijk geluid is terug te horen in ‘Lolita’ en ‘Face Down’. In deze nummers zit wat meer repetitie en de gitaarriffjes en jankende solo’s klinken authentiek. De band bereikt het hoogtepunt wat deze sound betreft in de titeltrack van de plaat. Het nummer duurt zeven minuten, waarvan de eerste vijf instrumentaal en lekker experimenteel zijn.

De trip van Purling Hiss komt regelmatig ook langs toegankelijkere – doch niet minder rauwe - nummers. Zo hoor je in ‘Mercury Retrogate’ en ‘The Horrowing Wind’ heerlijk melodieus gitaarwerk en had het refrein van dat eerste nummer zo op het album Too High To Die van Meat Puppets kunnen staan. Het leukste nummer van de plaat is ongetwijfeld ‘Rat Race’. Een uptempo track waarvan iedereen het refrein binnen no time staat mee te brullen: “Everybody wants to have a good time!”.

Tot slot laat Polizze, overigens geen geweldige zanger maar zijn stemgeluid past perfect bij zijn muziek, de luisteraar de ruimte om zo nu en dan weg te dromen. Dit kan bij ‘Dead Again’, het enige akoestische nummer op de plaat, bij ‘She Calms Me Down’, een psychedelische track met surf-invloeden, en bij afsluiter ‘Mary Bumble Bee’,

Purling Hiss levert met Water On Mars een geweldig leuke, rauwe rockplaat af. Het werk is niet vernieuwend, maar de timing van de release is gelet op de revival van het lo-fi rockwerk perfect.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:Purling Hiss Label:Drag City
Cover The Fifth Alliance - Unrevealed Secrets Of Ruin

The Fifth Alliance - Unrevealed Secrets Of RuinThe Fifth Alliance is een metalcoreband van eigen bodem. De uit vijf...

Cover The Creole Choir of Cuba - Santiman

The Creole Choir of Cuba - Santiman Ok, dikke kans dat je als gemiddelde Festivalinfo bezoeker nog nooit gehoord...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT