RECENSIE: Colossus - Wake

Cover Colossus - Wake
2013-05-20 Colossus is een Zweeds sludgemetal-trio dat in 2008 is opgericht. Ze brachten in 2011 een EP uit met de titel Spiritual Myiasis. Het nieuwste werk omvat een volledig album en heet Wake. De band heeft zich laten inspireren door de bekendste sludgebands als Mastodon en Neurosis, maar heeft daar een flinke dosis doom en een klein scheutje stoner aan toegevoegd. Zelf noemen ze ook Tool als invloed, hoewel dat amper hoorbaar is.

Het kleine uur muziek op deze negen nummers tellende schijf heeft genoeg boeiende momenten maar heeft één groot manco: de productie van Jakob Hermann. De op zich niet onaardige stem van Niklas Eriksson ligt te veel bovenop de muziek, waardoor het prima riffwerk te veel ondersneeuwt. Ook het drumgeluid staat veel te prominent in de mix. Je kunt je helemaal voorstellen dat dit zo’n plaat is waarvan de band achteraf zegt niet zo gelukkig met het geluid te zijn. Het album is vervolgens ook nog gemixt door HammerFall-gitarist Pontus Norgren. Ook van hem had je wel wat meer verwacht.

Wanneer je door het teleurstellende geluid heen luistert, hoor je een band die de potentie heeft een goede sludgemetalband te worden maar nog wel tijd nodig heeft om te groeien. Eén van de betere nummers op het album is ‘Pillars Of Perennity’, dat gezegend is met een ijzersterke riff. Gastbijdrage in deze song is van Lars Goran Petrov van Entombed, maar veel verder dan een paar brullen komt hij niet. Van een deathmetal-icoon als Petrov had je ook iets meer vuurwerk verwacht.

De beste momenten zitten in opener ‘A Stir From Slumber’, dat eindigt in een spannend stukje fluisterzang, en in de elf minuten durende afsluiter ‘Fungle Gardens’, dat het meest afwisselende stuk op deze, nog wat eenvormige, plaat is.

Colossus heeft genoeg kwaliteit in huis, maar het is jammer dat de plaat de nek wordt omgedraaid door de matige productie. Hier was, met een goede producer, nog veel meer uit te halen. Zodoende zal de aansluiting bij de grote sludgebands op aarde nog even op zich laten wachten.
Recensent:Jan Didden Artiest:Colossus Label:Suburban
Cover Spleen United - School of Euphoria

Spleen United - School Of EuphoriaSoms zijn er van die matige albums waar je bij vlagen hoort dat het talent er...

Cover Francis International Airport - Cache

Francis International Airport - Cache Probeer maar eens een aantal bands uit Oostenrijk op te noemen - je strandt...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT