RECENSIE: The SelfEmployed - Treehouse

Treehouse
2013-07-17 Het Noord-Hollandse The Self Employed won de Amsterdamse Popprijs en debuteerde in 2010 met het album Highway Society. Sindsdien heeft de band enorm veel ervaring opgedaan door alle kernpodia aan te doen. Zo was Paradiso in mei aan de beurt om daar de release te vieren van het nieuwe album Treehouse. Wat we in ieder geval al kunnen concluderen, is dat de band kosten noch moeite heeft gespaard om een goed product op de markt te brengen.

De productie heeft de band weliswaar zelf gedaan, maar in verschillende tracks wordt uitgepakt met echte strijkers en gospelachtige koren. De band streeft duidelijk een geluid na ergens op het snijvlak tussen Coldplay, Elbow en Snow Patrol. Groots dus. Maar pakt dit ook goed uit of is het te hoog gegrepen?

Van allebei een beetje, zou ik zeggen. Wat als eerste opvalt is dat de, overigens prima, zang van zanger/gitarist Jos van Geffen af en toe een hinderlijk Nederlands accent bevat. Als je een hoog niveau nastreeft, is dit een van de zaken die je wilt voorkomen. Het is gelijk al te horen in opener 'Tip For The Ride' ("All that they wanTED") of in 'Lost' ("Dry all my tEERS").

Daar staat tegenover dat de band ambitie toont met het aan Elbow refererende 'If So', met z'n koorzang en strijkers aan het eind, het spannende 'Someone In Need', met mooi aanzwellende violen, de bijna Pulp-achtige dramatiek van 'Control' of het naar Snow Patrol knipogende 'Wake Up'. Dat de band het ook redelijk klein kan houden bewijst 'Flee With Me'.

Het valt te prijzen dat The Self Employed een poging doet het niveau van deze internationale acts na te streven en ze komt er af en toe zelfs in de buurt. De eigen productie is prima, qua instrumentatie klinkt het groots en als zanger Geffen gaat werken aan zijn accent zou het zomaar kunnen zijn dat de band nog eens fiks gaat verrassen in de toekomst.
Recensent:Mark Michels Artiest:The SelfEmployed Label:C-Nine Records
Cover Animal Kingdom - The Looking Away

Animal Kingdom - The Looking AwaySoms duurt het een tijdje voordat we een cd ter recensie ontvangen. Zo ook...

Cover Johnny Dowd - Do The Gargon

Johnny Dowd - Do The Gargon Johnny Dowd (1948) is een Amerikaanse singer-songwriter. Zijn eerste albums...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT