RECENSIE: Steve Earle and the Dukes - The Low Highway

Earle
2013-07-20 Steve Earle is een van de constantere opvolgers van oude folkzangers als Woody Guthry en Townes Van Zandt. Earle schrijft op wat hij om zich heen ziet gebeuren en schetst op levendige wijze zijn observaties. Dat leverde al vijftien voortreffelijke albums op. Op The Low Highway onderstreept hij bovenstaande nogmaals. Voorganger I’ll Never Get Out Of This World Alive werd genomineerd voor een Grammy en The Low Highway sluit naadloos op het voorgaande project aan.

Begeleid door The Dukes & Duchesses, waaronder het zingende echtpaar The Mastersons, creëert de zanger een heerlijk sfeertje. Daarbij worden country, blues en New Orleans-ritmes met elkaar gemixt. Dat laatste genre duikt niet geheel toevallig op. Steve Earle speelde een rol in de HBO serie Treme. Enkele nummers die in de serie gebruikt zijn staan ook op The Low Highway. Het melancholische ‘After Mardi Grass’ is een voortreffelijke ode aan de stad. Met name de viool geeft het nummer een heerlijk cajun-gevoel. Het opzwepende ‘Love’s Gonna Blow My Way’ is ook in de serie gebruikt.

Earles scherpe observatievermogen komt het beste naar voren in een nummer als ‘Invisible’. Het verhaalt over een dakloze die door niemand gezien wordt. Het nummer wordt begeleid door een akoestische gitaar, de rauwe stem van Earle die fluisterend het verhaal verteld past er perfect bij.

Op The Low Highway presenteert Steve Earle zich wederom als een ijzersterke songschrijver. Dankzij The Mastersons is de plaat voorzien van een vaak opduikende viool. Dit, in combinatie met de country, blues en New Orleans-invloeden, maakt The Low Highway tot een heerlijke plaat. Het maakt The Low Highway tot nog een imposant visitekaartje en verbazing over het ondergewaardeerde talent van de singer-songwriter.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Steve Earle and the Dukes Label:New West Records
Cover Gov't Mule - Shout!

Gov't Mule - Shout!Het tiende album van Gov’t Mule sluit af met ‘Bring On The Music’ en dat is...

Cover Richard Thompson - Electric

Richard Thompson - Electric De Engelse Richard Thompson heeft in zijn carrière alles al bereikt wat er...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT