RECENSIE: Ben Folds - What Matters Most

Folds
2023-12-20 In de jaren negentig was Ben Folds Five een vreemde eend in de bijt der alternatieve rock, doordat het een drietal was met drums, bas en piano. Dat laatste instrument is op het vierde soloalbum van Ben Folds nog steeds de hoofdmoot, maar muzikaal gezien is het iets rustiger geworden.

Vrijwel alle tracks zijn korte verhalen waarin veel weemoed doorklinkt. Over toevallige ontmoetingen met nieuwe mensen, vreemde gesprekken met oude bekenden, maar ook meer filosofische bespiegelingen over de vraag in hoeverre er goedheid in de mens zit. Wat hierbij helpt is dat het album dusdanig gemixt en gearrangeerd is dat de teksten altijd goed te volgen zijn. De muziek werkt daar omheen en als het om de harmonieën en koortjes gaat is What Matters Most schatplichtig aan het latere Beach Boys/Brian Wilson werk. Het is hierbij knap dat ieder nummer net weer iets anders klinkt, maar nooit de rode draad verliest.

In het nummer ‘Back To Anonymous’ spreekt Folds de wens uit minder bekend te zijn en meer te zijn zoals ‘de gewone man’; zij die hun leven leiden en ondanks alles doorgaan in de schaduw van hen die wél op de voorgrond staan. Hoewel zulke teksten soms wat te gemakkelijk klinken, voelt het hier toch niet onoprecht aan. Deze wens wordt ondersteund met een arrangement waar de geest van Burt Bacharach duidelijk hoorbaar is, inclusief mondharmonica.

Verder zijn er nog interessante ritmische elementen. Het opbeurende ‘Winslow Gardens’ bevat een zogeheten zevenkwartsmaat, waar steeds een tel mist, waardoor je als luisteraar op het verkeerde been gezet wordt. Iets wat doorgaans alleen - maar dan ook weer erg vaak - in progressieve rock voorkomt. Op ‘Moments’ wordt Folds bijgestaan door Tall Heights. Het is een combinatie die goed werkt en daarmee ook weer een nieuwe kleur toevoegt.

What Matters Most is een rijke mengeling van stijlen en thema’s, zonder dat het ooit ergens uit de bocht vliegt of vreemd aandoet. Onder alles ligt zoals altijd de piano. Mocht je je meer willen verdiepen in klassieke pianomuziek, dan is ‘Kristine From The 7th Grade’ een bruikbaar opstapje naar bijvoorbeeld Schubert of Chopin.

Een groot voordeel van de LP-revival van de laatste jaren is de lengte van het album. Met negenendertig minuten is deze perfect. Er is veel afwisseling, zonder dat dingen herhalen of vervelend worden.

Voor een doorgewinterde rockliefhebber is het misschien niet het meest geschikte album, maar voor een ieder die op zoek is naar een originele combinatie van tekst, harmonie en muzikale variatie is What Matters Most een absolute must.
Recensent:Gijsbert Ambachtsheer Artiest:Ben Folds Label:New West Records
Cover Shadwick Wilde - Forever Home

Shadwick Wilde - Forever Home Shadwick Wilde zou je kunnen kennen van de band Quiet Hollers, die met...

Cover bdrmm - I Don`t Know

bdrmm - I Don`t Know Ergens halverwege het vorige decennium begon Ryan Smith in zijn eentje muziek...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT