RECENSIE: bdrmm - I Don`t Know

BDRMM
2023-12-08 Ergens halverwege het vorige decennium begon Ryan Smith in zijn eentje muziek te maken. Hij deed dit op zijn slaapkamer en dus noemde hij zijn project Bdrmm. Later rekruteerde hij zijn broer Jordan en zijn vrienden Joe Vickers, Danny Hull en Luke Irvin. De band trad veel op en bracht een aantal singles uit. Dit leidde in 2019 tot een contract bij Sonic Cathedral, waar later dat jaar de EP If Not, When? verscheen. In 2020 bracht dit label ook het debuutalbum Bedroom uit. Door de Corona-crisis kon de band niet toeren, maar Bedroom werd zeer enthousiast ontvangen.

In 2022 toerde Bdrmm door Europa als voorprogramma van Mogwai en inmiddels heeft de band een contract band bij Rock Action Records, het label van de Schotse post-rockers. Hierop verschijnt nu het tweede album, I Don’t Know.

Bdrmm heeft sinds het ontstaan van de band wat bezettingswisselingen ondergaan en bestaat nu uit vier man: Ryan Smith (zang, gitaren, synths, programming), Jordan Smith (achtergrondzang, bas, synths, piano, programming), Joe Vickers (gitaren) en Conor Murray (drums).

Op I Don’t Know trekt Bdrmm de lijn van het debuutalbum door. Shoegaze met dromerige vocalen en veel ruimte voor elektronica, maar ook zo nu en dan een uit de bocht vliegende gitaar. Een mooi voorbeeld hiervan is ‘Pulling Stitches’ Waar rustige, dromerige passages in zitten, die steeds weer ruw verstoord worden.

Openingstrack I Don’t Know toont en heel andere kant van Bdrmm, want hierin horen we overwegend elektronische geluiden en heerst er, ondanks het hoge tempo, een dromerige sfeer. ‘Be Careful’ zet deze lijn door, al is deze track wel trager en ook een stukje organischer. Hierna trekt de band in ‘It’s Just A Bit Of Blood’ opeens een gitaarmuur op waar de mannen van Mogwai jaloers op kunnen zijn. Ook deze harde gitaren worden echter afgewisseld met rustigere passages en door de dromerige zang wordt het nergens écht hard.

‘Advertisement One’ is een filmische, haast ambient-achtige, instrumentale track, waarin we opvallend genoeg alleen de gebroeders Smith horen. Ook de ruim acht minuten durende afsluiter ‘A Final Movement’ heeft filmische kwaliteiten.

Bdrmm levert met I Don’t Know opnieuw een mooie shoegaze plaat af. Referenties die bij ondergetekende naar boven komen zijn The Cure ten tijde van Disintegration en Minor Victories, een project van (onder andere) Mogwai-frontman Stuart Braithwaite en Slowdive-zangerers Rachel Goswell.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:bdrmm Label:Integral
Folds

Ben Folds - What Matters MostIn de jaren negentig was Ben Folds Five een vreemde eend in de bijt der...

Bryant

Danny Bryant - Rise Danny Bryant is een gevestigde naam in het bluescircuit. Rise is alweer...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT