RECENSIE: Rebzjie - Sjeepsrech

Sjeepsrech
2013-10-23 Ooit begonnen als hiphopformatie, maakte het Maastrichtse gezelschap Rebzjie enkele jaren geleden de overstap naar de popmuziek. Rebzjie toonde al eerder aan dat ze een band was met meerdere gezichten; zo schreven ze ook een aantal carnaval-hits en een nummer voor de provincie Limburg. Het roer werd in 2011 helemaal omgegooid en de band koos voor een breder geluid en publiek. De titel van hun nieuwe langspeler Sjeepsrech slaat op die koerswijziging. Met gastbijdragen van onder andere Marco Roelofs (ex-Heideroosjes), Jules Koch en een Maastrichts koor moet het wel goedkomen met die nieuwe plaat.

Gelijk valt op dat de productie dik in orde is. De songs klinken vet en vol. Waar opener 'Gein Tied' nog een krachtige popsong is, wordt in tweede track 'Poppegeziech' een solide brug tussen funk, hiphop en pop geslagen. In het opvallende 'Diech' laat de band zich wederom van een hele andere kant zien; een melodieuze ballade met gastbijdragen van Yvonne Konings en Claudia Cappetti. De groep etaleert hier en daar ook haar gevoel voor humor, op songs zoals 'Badmöts'. Op 'Hotel De Hel' horen we gastvocalen van niemand minder dan Marco Roelofs. Mede daardoor zal deze licht experimentele track waarschijnlijk het grootste publiek aanspreken. Op de titeltrack horen we ook nog een compleet koor, wat zorgt voor een bombastische climax.

Rebzjie levert met Sjeepsrech een behoorlijk gevarieerde plaat af. De combinatie van het Maastrichts dialect en het zeer veelzijdige geluid van de band zorgt ervoor dat ze uniek in haar soort is, maar het zorgt er tevens voor dat waarschijnlijk veel mensen niet weten wat ze er mee aan moeten. Toch petje af voor dit vijftal heren die muzikaal gezien gewoon honderd procent doen wat ze willen, zonder concessies te doen.
Recensent:Etan Huijs Artiest:Rebzjie Label:Marista
Cover Balance And Composure - The Things We Think We`re Missing

Balance And Composure - The Things We Think We`re MissingPunk, emo, grunge, screamo. Vieze woorden in hipsterland. Wordt als band in...

Cover Avalanche Quartet - Rainy Night House

Avalanche Quartet - Rainy Night House Onlangs gaf de 78-jarige Leonard Cohen zijn mogelijk laatste concerten op...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT