RECENSIE: Spindrift - Ghost Of The West

Spindrift
2014-02-03 Country is alweer een tijdje bezig met een flinke opmars. Hebben we hier in Nederland Ilse de Lange, zo is Mumford & Sons, die onder andere met bluegrass invloeden regelmatig over de countrygrens gaan, wereldwijd inmiddels geen onbekende naam meer. Maar niet alleen country staat weer op de kaart, ook western, dat onlosmakelijk verbonden is met country, doet weer van zich spreken. Niet in de laatste plaats door het uitkomen van films als The Lone Ranger en natuurlijkDjango Unchained van Quentin Tarantino, die bezig is met een tweede film in het genre. Maar natuurlijk werkt ook de populariteit van een legende als Johnny Cash mee. Kortom cowboys zijn (weer) cool.

In dat licht ondernam de in Los Angeles gestationeerde psychedelische spaghetti-western rockband Spindrift een tournee langs meer dan twintig van Amerika`s western spooksteden. Ze maakten opnames en speelde er klassiekers uit de gloriedagen van de western. Natuurlijk overgoten ze klassiekers als ‘Cool Water’ en ‘Buffalo Dream’ en ‘Gunfighter’ met hun eigen psychedelische geluid. Hiernaast vond de band, bestaande uit ex-leden van The Brian Jonestown Massacre, Psychic TV! & The Warlocks, in regisseur Burke Roberts de man die de tournee op de gevoelige plaat wist vast te leggen. De film zal dit jaar verschijnen en met het album Ghost Of The West biedt Spindrift je alvast de soundtrack.

Zoals gezegd staat Ghosts Of The West vol met western klassiekers, vermengd met een psychedelisch karakter. Galmende en spookachtig echoënde koortjes zorgen voor zeer duistere songs. Het werkt in het geval van Ghost Of The West prima aangezien de klassiekers klinken alsof ze door de wind gejaagd, rechtstreeks uit de spooksteden afkomstig zijn. Zeker bij de afsluiter, de sterke klassieker ‘Ghost Riders In The Sky’, werkt dit heel goed. Spindrift kleurt de klassiekers niet alleen door het aanbrengen van effecten, ze voorziet een groot deel van de songs tevens van rijkelijk gevulde soundscapes, waarbij pistoolschoten natuurlijk niet mogen ontbreken. Naast bestaand werk bevat Ghost Of The West ook wat eigen materiaal dat niet misstaat. Zeker een opzwepende track als ‘The Matador & The Fuzz’ is er een die naar meer smaakt.

Doordat Spindrift met Ghost Of The Wester een vrij duistere benadering op na houdt, is het album niet alledaags. Een pluspunt als je op zoek bent naar avontuurlijke muziek die ver weg staat van de hedendaagse popmuziek. Het nadeel is echter dat het album niet al te toegankelijk is, waardoor het waarschijnlijk volledig aan de massa voorbij zal gaan.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Spindrift Label:Tee Pee Records
Cover Tom Principato - Robert Johnson Told Me So

Tom Principato - Robert Johnson Told Me SoHoewel de beste man inmiddels al 38 jaar actief is gaat er bij ondergetekende...

Cover MiRco en de Wijze Mannen - Is Het Kunst Of Mag Het Weg

MiRco en de Wijze Mannen - Is Het Kunst Of Mag Het Weg Soms krijg je een plaat waarvan je in eerste instantie niet weet wat je er...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT