RECENSIE: Harsh Toke - Light Up And Live

Harsh Toke
2013-12-15 Wanneer er geen echte zanger deel uitmaakt van je band, waarom gewoon de zang niet weglaten in dat geval? Dat moeten de mannen van Harsh Toke uit San Diego gedacht hebben. Want op hun debuutplaat Light Up And Live is het zoeken naar enige vocale bijdrage. Je kunt maar beter gewoon laten zien waar je wel goed in bent: gestoorde hardrock maken. Want dat is een beschrijving die wel van toepassing is op deze band. En soms duurt een liedje dan wat langer dan gemiddeld.

De langspeler telt namelijk slechts vier nummers. Openings-track ‘Rest In Piece’ is het enige nummer met een gebruikelijke lengte en waarin ook de meeste zang te horen is. Het zou een opmaat voor de rest van de plaat kunnen zijn, maar niets is minder waar. De mannen trekken hard van leer en vliegen er ongenadig hard in. Direct wordt je getrakteerd op overstuurde gekte, gevolgd door een lange gitaarsolo. Daarna volgt het langste nummer ‘Weight Of The Sun’ dat net geen kwartier klokt en begint met een dwarsfluit solo.

Het is duidelijk dat de band zich niet houdt aan conventies binnen het genre. Integendeel, ze omarmen iedere vorm van totale wanorde. Zo wordt in het laatste nummer ‘Plug In The Moon’ ook nog maar eens een sax opgevoerd. Uiteraard blaast die niet een soft pop deuntje maar vliegt deze samen met de rest volledig uit de bocht. In titelnummer ‘Light Up And Live’ vinden we zowaar weer een klein beetje zang, die uiteraard is ondergedompeld in een bak reverb.

Het is inmiddels wel duidelijk dat Light Up And Live geen standaard rock plaat is. Het is één lange, zeer heftige trip die alle kanten uitgaat. Er wordt geen moment ingehouden en er lijkt volledig op intuïtie gespeeld te worden. Dat gaat Harsh Toke wel goed af, want de band komt er probleemloos mee weg. Het is alsof er maar één weg is voor ze: de dood of de gladiolen. Harsh Toke kiest niet voor de makkelijke weg, maar vaak voor de onmogelijke. Wanneer je daar tegen kunt, is dit een fijne plaat.
Recensent:Ronald Kats Artiest:Harsh Toke Label:Tee Pee Records
Cover We Are Fiction - One For Sorrow

We Are Fiction - One For SorrowMelodische hardcore/punkrock, dat is vermoedelijk de beste omschrijving van...

Cover Brother & Bones - To Be Alive

Brother & Bones - To Be Alive Na Skin en For All We Know (met daarop de gelijknamige single) is To Be...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT