RECENSIE: In The Valley Below - Peaches EP

Peaches
2013-11-04 Op het internet is In The Valley Below al geen onbekende naam meer. Dankzij een groot aantal muziek-bloggers was Peaches al enige tijd een (online) underground-hit, zowel binnen als buiten Amerika. Daarnaast speelde het duo uit Californië op meerdere festivals en ook verzorgden ze het voorprogramma van White Lies en Cold War Kids. Tel daar nog een optreden bij David Letterman bij op en het is haast vreemd dat we In The Valley Below nog niet in Nederland op de radio hebben gehoord.

De EP Peaches is een voorproefje op het album The Belt, dat later dit jaar in Nederland verschijnt. In The Valley Below maakt een soort donkere, romantische elektropop. Jeffrey Jacob en Angela Gail hebben van alle nummers zowel de teksten geschreven als de muziek gecomponeerd. Onderwerpen als liefde, de dood, religie en geweld komen steeds weer aan bod. Hoewel de teksten behoorlijk duister zijn, maken de gitaren, synthesizers en afwisselende vocalen de nummers meeslepend, maar niet te zwaar. De stemmen cirkelen om elkaar heen en vullen elkaar perfect aan, toch wordt het nergens een mierzoet geheel.

Dat ‘Peaches’ snel online werd opgepikt is niet verwonderlijk. Het is een dreigend, maar catchy nummer. Heel ingetogen, maar mooi in zijn eenvoud. De stem van Angela kan zich aardig meten met die van Lana Del Ray en zorgt vanaf de eerste regels tekst voor kippenvel. “Working on a feeling, breaking down the ceiling, digging up a deep end, freezing on the beaches, reaching for the sweetest, sweetest peaches.” Eigenlijk is een kleine 24 duizend views op Youtube nog veel en veel te weinig voor zo’n juweeltje.

‘Neverminders’ is eveneens een lekker nummer met synthesizer-effecten die ergens doen denken aan die uit Van Halen’s ‘Jump’. Zowel instrumentaal als tekstueel is het een wat zwaarder nummer dan het voorgaande, met dreigende gitaren en een zware bas. ‘Stand Up’ is ook weer zo’n fijne mix van indie en elektronische poprock met een donker randje. “Oh mirror, mirror, you are the dealer. Who is it I’m supposed to be? Flesh, blood and fire, saints on a wire, and am most trying to be free from the chains that hold my tongue, free from the love that makes me run.”

Na ‘Dove Season’ is de EP helaas al weer afgelopen. Deze laatste track is weer wat soberder en klinkt door het rustigere tempo wat meer als titelnummer ‘Peaches’. Het samenspel van de vocalen, gitaren en synthesizer blijft vernieuwend en doet na de laatste noten verlangen naar meer. Laten we hopen dat The Belt ook snel in Nederland uit wordt gebracht.
Recensent:Nicole Verbeek Artiest:In The Valley Below Label:Dying Giraffe Recordings
Cover Kirk Degiorgio - Kirk Degiorgio Presents Sambatek

Kirk Degiorgio - Kirk Degiorgio Presents Sambatek Kirk DeGiorgio is een Britse Techno-veteraan. Een man met vele aliassen die...

Cover Bodypolitics - Inner Nil

Bodypolitics - Inner Nil Het Utrechtse trio Bodypolitics bracht in 2012 A Space Of Jump uit. De...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT