RECENSIE: Dirt River Radio - RockNRoll Is My Girlfriend

DRR
2014-08-04 In thuisland Australië schijnt het al behoorlijk los te gaan met de heren van Dirt River Radio maar na twee eerdere albums zal met het verschijnen van Rock ’N Roll Is My Girlfriend ook Europa er aan moeten geloven. Het debuut Beer Bottle Poetry bleek voor veel zaaleigenaren in Melbourne en omstreken al eens aanleiding om het vijftal in huis te halen. De met country en folk doordrenkte rock beviel dusdanig goed dat de band ook veelvuldig als ideale support-act geboekt werd met als gevolg dat Status Quo, Steve Miller, Carlos Santana en Tony Joe White profiteerden van een goed opgewarmd festivalpubliek.

Nu is er danRock ’N Roll Is My Girlfriend. was Het album was Down under al in augustus 2012 te verkrijgen. Interne en persoonlijke strubbelingen waren er echter de oorzaak van dat het hoofdstuk ‘veroveren van Europa’ nog even op zich liet wachten. Met de aanvulling van achtergrondzangeressen en een toetsenist lijkt het nu dan toch te kloppen. Komt goed uit wanneer we het volle, krachtige rock-geluid van het album ondergaan. Op het eerste gehoor overheersen de clichés en ook na meerdere draaibeurten blijft de verrassing uit, maar enkele tracks waaronder ‘Hard Road’ lijken op de een of andere manier te blijven hangen. Niet zo gek als we vernemen dat twee van de belangrijkste Australische songwriters ooit verantwoordelijk zijn voor dit rock-anthem. De nog altijd zwaar ondergewaardeerde zanger Stevie Wright van de Easybeats, je weet wel van ‘Friday On My Mind’, maakte graag gebruik van de tekst van Vanda & Young en behaalde er zowaar een bescheiden solo-succes mee. Bijna vier decennia later staat ‘Hard Road’ in de uitvoering van Dirt River Radio nog altijd fier overeind.

Wat het eigen materiaal betreft kunnen we kort zijn. Het aantal uitschieters op Rock ’N Roll Is My Girlfriend is op één hand te tellen maar wat het rock-gehalte betreft zit het goed. De rauwe gitaar-riffs vliegen om je oren en ook aan venijnige solo’s is geen gebrek. Daarbij is de doorleefde rockstrot van zowel Heath Brady als zanger Alex Raunjak, een soort jonge uitvoering van Bob Seeger, absoluut de moeite waard. Heel veel diepgang viel er in de overige teksten niet te bespeuren hoewel het begrip vriendschap al eens op intense wijze en gevoelig werd omschreven. Ook al staat het onder druk, ”As long as you’re buying the next beer” blijf je nog steeds mijn beste maatje, aldus Raunjak.

Bewijsmateriaal is er hier nog nauwelijks voorhanden maar Dirt River Radio behoort met een grote waarschijnlijkheid tot de categorie ‘live-overtuigend’, zo eentje die het op het podium het allerbeste tot zijn recht komt. In oktober kunnen we het zelf ervaren en zeg nou eerlijk,
One million Aussies can’t be wrong.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Dirt River Radio Label:Teenage Head Music
Heik

The Common Linnets - The Common LinnetsNaarmate het songfestival vorderde was iedereen in Nederland plots om. Het...

Cover Avey Tare`s Slasher Flicks - Enter The Slasher House

Avey Tare`s Slasher Flicks - Enter The Slasher House Aan Animal Collective gerelateerde projecten volgen elkaar in rap tempo op....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT