RECENSIE: Kamchatka - The Search Goes On

Kamchatka
2014-07-08 Al drie albums lang kwalificeert Kamchatka zich als een door het grote publiek onontdekte parel van de stoner- en progrock. Steeds weer weten de Zweden met prima platen te komen, zonder echt hoge ogen te gooien. En ook hun vierde plaat The Search Goes On is weer een uiterst puik werkje, dat alle lof verdient.

Tegelijk moet ook hier duidelijk gesteld worden dat dit album het drietal niet naar de top van de rock-Olympus gaat brengen. Daarvoor ontbreekt de commercie en zijn de tracks wellicht her en der wat te doorspekt met solo's waar de liefhebber juist zo van smult. Oftewel, dit is er eentje voor de kenner en die zal juichen.

Toch hebben de mannen wel degelijk een iets andere koers ingeslagen. Op het vorige album genaamd III was namelijk de enige uptempo track '681'. Ditmaal is er gekozen om wat vaker de bpm omhoog te gooien en dat maakt the Search Goes On een verfrissende wind in het repetoire van de mannen. Tracks als het uitmuntende 'Tango Decadence', roadtrip-anthem 'Son Of The Sea' en de afsluitende titeltrack maken dankzij hun snelheid het album dynamisch, zonder dat ze de band dwingen om zichzelf te overschreeuwen of te haasten.

Nee, de mannen blijven rustig en kalm en dat is exact wat de trage stonertracks, die het album gelukkig ook sieren, nodig hebben. Opvallend is daarbij dat Kamchatka nog altijd weigert te hangen in de muziek. Er wordt keurig op de eerste tel gezongen en zelfs de drums zijn niet lui. Het is een handelsmerkje van de mannen en het werkt.

Over muzikaliteit heeft het trio al evenmin te klagen. Zonder veel gekkigheid uit te halen, maken ze -soms catchy- riffs en zanglijnen en daarmee liedjes die beklijven, maar toch niet snel uitgekauwd worden. Daarvoor zijn ze te complex en maken de soms ingewikkelde drums en gitaarsolo's te veel indruk. Alles bij elkaar opgeteld is The Search Goes On een goed opgebouwd, goed gespeeld en vooral ook memorabel album, dat misschien meer aandacht zou verdienen bij een grotere schare fans. Maar ach, laat Kamchatka maar lekker zijn ding doen en laten wij er met een beperkt gezelschap van genieten.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Kamchatka Label:Despotz Records
Cover This Kid - Stitches

This Kid - Stitches“O help, metalcoreband nummer zoveel vraagt om aandacht,” is de gedachte die...

Cover The Young Knives - Sick Octave

The Young Knives - Sick Octave Young Knives wijkt met het nieuwe album Sick Octave wel heel erg af van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT