RECENSIE: The Brian Jonestown Massacre - Revelation

BJM
2014-06-25 Revelation is alweer het veertiende album van The Brian Jonestown Massacre, dat ook wel onder de naam BJM bekend staat. Over de vorige plaat Aufheben was ondergetekende slechts gedeeltelijk positief, want de vele stukjes muzak maakten die plaat wat moeilijk beluisterbaar. De hoop is dat het Amerikaanse gezelschap rond het enige vaste lid Anton Newcombe op Revelation wat consistenter klinkt, want songs schrijven gaat Newcombe goed af. Maar omdat Newcombe stijlen als psychedelica, folk, shoegaze, blues en elektronica graag door elkaar gooit, is het de verwachting dat dit ook op deze plaat te horen zal zijn.

De songtitels verraden ook nu weer een hoop spitsvondigheden, want titels als ‘Days, Weeks And Moths’ , ‘Fist Full Of Bees’ en ‘Duck And Cover’ komen best vreemd (lees: psychedelisch) over. Verder horen we in bijna elk nummer weer die wat vage, vervormde en licht trillende stem van Newcombe.

Revelation begint in ieder geval nog enigszins traditioneel met twee redelijke recht-toe-recht-aan songs, voordat met ‘Unknown’ en ‘Memory Camp’ twee psychedelische folknummers worden gepresenteerd. Hier klinkt BJM wel enigszins als Espers, de Amerikaanse psychedelische folkband. Het mooie, gedeeltelijk akoestische, ‘Food For Clouds, met een mooie rol voor de blazers, heeft iets britpop-achtigs, en zelfs het instrumentale ‘Duck And Cover’ is zeer genietbaar.

Het folky getingel in ‘Second Sighting’ is eigenlijk de eerste keer dat BJM echt uit de bocht vliegt, maar dan zijn we al op twee derde van de plaat. Hierna krijgen we nog te maken met de psychedelische elektronica in het dansbare ‘Memorymix’ en het met blazers en strijkers opgesierde ragganummer ‘Fist Full Of Bees’ . Ook het kale ‘Nightbird’ is een prima, akoestische getinte, song. De laatste twee nummers van de plaat, ‘Xibalba’ en ‘Goodbye(butterfly)’ zijn dan weer behoorlijk psychedelisch.

Revelation is een plaat die duidelijk consistenter is dan we gewend zijn, al vliegt de muziek van BJM nog wel regelmatig alle kanten op. Het blijft binnen de perken en zo kunnen we eigenlijk de hele plaat lang genieten en verslaat Revelation haar voorganger Aufheben ruimschoots op punten.
Recensent:Jan Didden Artiest:The Brian Jonestown Massacre Label:Suburban Records
Cover John Mayall - A Special Life

John Mayall - A Special LifeOm zijn tachtigste verjaardag extra luister bij te zetten besloot John...

Cover Reena Riot - Army Boots

Reena Riot - Stop/Reverse En wederom komt een groot talent uit Belgie ons muzikaal plezieren. Achter...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT