RECENSIE: Alestorm - Sunset On The Golden Age

Alestorm
2014-09-17 Wanneer je depressief bent dan is er maar een medicijn: draai de nieuwste plaat van Alestorm en al je sores verdwijnen als sneeuw voor de zon. Toegegeven de folkmetal van de Schotten is niet al te opzienbarend, maar toch heeft de muziek wel wat.

Sunset On The Golden Age is het vijfde album van het in 2004 ontstane gezelschap (eerst nog onder de naam Battleheart). Ook bij het beluisteren van het nieuwe album is het onmogelijk om geen glimlach op het gezicht te getoverd te krijgen. De muziek van de Schotten leent zich bij uitstek voor de festivals om daar de weide tot een groot feest om te toveren. We zien de circlepits en walls of death al helemaal voor ons.

Hoofdattractie is de rauwe stem van Cristopher Bowes die in onvervalst Schots accent zijn liederen over strijd en drank over ons uitstort. Uiteraard wordt dit begeleid door een betonnen gitaarmuur die gezelschap krijgt van keyboards die klinken als traditionele folk instrumenten. De koortjes maken het helemaal af. Liefhebbers weten dan al genoeg.

Liederen als ‘Drink’ en het met een Keltisch toetsenriedeltje opgeleukte ‘1741 (The Battle Of Cartagena)’ zijn onweerstaanbaar in al hun eenvoud. In het snelle ‘Mead From Hell’ komt ook de accordeon nog even om de hoek kijken. Het daaropvolgende ‘Surf Squid Warfare’ klinkt zelfs nog wat strijdlustiger. Heel grappig wordt het in ‘Wooden leg’ dat in supersnel tempo over ons uitgestort wordt. We zien de piraat met de houten poot, het lapje over zijn oog, de ijzeren haak aan zijn arm en de papegaai op zijn schouder al helemaal voor ons.

Na al die opgefokte strijdlust, vrolijkheid en drankgelagen kan het niet anders of de kater komt vroeg of laat en die vindt dan ook plaats in ‘Hangover’ dat als een lekker loom volksliedje klinkt. Het album sluit daarna nog af met het ruim elf minuten durende titelnummer dat iets te lang haar epische bommen en granaten op ons afvuurt. Het maakt niet uit want Sunset On The Golden Age is een plaatje zonder pretenties en is vooral gemaakt om te vermaken en een lach op ons gezicht te toveren. Vanzelfsprekend is dat ruimschoots gelukt!
Recensent:Jan Didden Artiest:Alestorm Label:Napalm Records
Cover Seether - Isolate And Medicate

Seether - Isolate And MedicateZesde studioalbum Isolate And Medicate zou best wel eens het beste werk van...

JG

John Garcia - John Garcia Net op het moment dat wij dachten dat de storm rondom stoner-collectief VISTA...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT