RECENSIE: TenTemPiés - Rebelucionario

Tempies
2014-12-18 Het Amsterdamse TenTemPies is een energieke feestband die in de beste traditie van Manu Chao haar Spaanstalige vrolijkheid verspreidt. Zo bezochten de muzikanten reeds festivals als Zwarte Cross en Lowlands, maar ook China is geen onbekende bestemming meer. Hoewel opgericht in Amsterdam, zijn de muzikanten van origine geworteld in verscheidene landen.

Dat hoor je ook terug op Rebelucionario. Moeiteloos komen de salsa, reggae en punkklanken samen. Gelijk vanaf de eerste tonen van ‘Libertad’ hoor je dat deze band zich onderscheidt van het gros van de Spaanstalige hosmuziek. Het gaspedaal wordt niet meteen vol open gezet. Langzaam komt het nummer op gang. Er lijkt zelfs even een rocknummer te beginnen wanneer halverwege naar de climax gewerkt wordt. De climax is in dit geval een uitgerekte gitaarsolo.

Zo blijft de groep over de gehele plaat verrassen. De vrolijke reggae van ‘Enciende La Luz’ vormt daarin het hoogtepunt. Het nummer nestelt zich meteen in je hoofd. Dit wordt opgevolgd door het nog snellere ‘Tengo Musica’. Je hoort hier duidelijk het speelplezier van de mannen. Zoals vaker weet TenTemPies ook hier wederom te verrassen. Ditmaal door een korte pauze voor een stukje trompet in te ruimen.

Met Rebelucionario maakt TenTemPies een sterk album. Zomerse reggaedeuntjes, vrolijke ska en swingende salsa passeren allemaal de revue. Het meest doet het gezelschap nog aan Manu Chao denken. Dat het de groep lukt om in de grote visvijver van Spaanstalige muziek met zo’n eigen geluid te komen is een enorme prestatie. Nergens overheerst namelijk het gevoel van geforceerd vrolijke dansmuziek. Elk nummer voelt oprecht aan. Bovenal is er op Rebelucionario regelmatig ruimte voor een sfeervol tussenstuk en zijn de liedjes ontzettend catchy. Daarmee speelt TenTemPies de mannen van La Pegatina gemakkelijk voorbij en kan Manu Chao zijn borst alvast nat gaan maken. De volgende Spaanstalige festivalknaller komt uit Nederland!
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:TenTemPiés Label:Rough Trade Distribution
Cover James Williamson - Re-Licked

James Williamson - Re-LickedEen “nieuwe” plaat van Iggy & The Stooges, althans, zonder Iggy Pop en...

Cover De Skaggerz - Merkwaardige Wezens

De Skaggerz - Merkwaardige Wezens Het gaat weer goed met de ska-muziek in Nederland. Volgens een lijst op...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT