RECENSIE: The Drums - Encyclopedia

The Drums
2014-11-08 Stiekem dachten we allemaal dat The Drums een eendagsvlieg zouden worden, in ieder geval in Nederland. ”Oh mama, I wanna go surfing”. En stiekem is dat voor veel mensen ook het enige nummer dat ze kennen van deze band. Toch hebben de New Yorkers al drie albums uitgebracht, waarvan het nieuwste, Encyclopedia, afgelopen september het leven zag. Ook zijn ze druk aan het touren en zullen ze op 12 november toch ook in Nederland langskomen. Het album zou volgens de twee overgebleven bandleden, Jonny Pierce en Jacob Graham -drummer Connor Hanwick verliet immers de band voordat het derde album opgenomen werd- een combinatie worden tussen garagerock en The Sound Of Music, gemengd met Japanse synthesizergeluiden.

The Drums blijven daarentegen redelijk dicht bij zichzelf en zetten met Encyclopedia toch weer een surfrockplaat neer. Het album begint met ‘Magic Mountain’, een ietwat duistere en vreemde track die gelijk begint met het refrein en waarbij er expres volledig naast de gespeelde akkoorden wordt gezongen – apart of niet, storend is het eigenlijk wel. Vervolgens lijkt het erop dat ook ‘Kiss Me Again’ volledig naast de toon wordt gezongen, maar dit heeft wel een heel catchy, herkenbaar deuntje en refrein.

Vooral het eerste deel van het album laat enigszins te wensen over, maar hoe langer je luistert, hoe beter het wordt. Zo is ‘Break My Heart’ een rustig nummer met een erg goede zangmelodie. Verder is het op deze plaat allemaal iets minder zenuwachtig dan voorheen, bijvoorbeeld bij ‘I Can’t Pretend’, ‘I Hope Time Doesn’t Change Him’ en ‘U.S. National Park’ waarvan vooral de laatste een erg goede song is, inclusief fluitmelodie.

Een aantal tracks (‘Let Me’, ‘Kiss Me Again’) beginnen met een elektronische intro, maar gaan vervolgens niet door op dit elektronische geluid, wat jammer is. Bij ‘Bell Laboratories’ is dit bijvoorbeeld wel het geval en dat geeft een apart doch gaaf effect. De laatste twee nummers, ‘There Is Nothing Left’ en ‘Wild Geese’ geven het album nog een heel goed einde.

Het begin van het album valt een beetje tegen, maar dit wordt al gauw opgepakt door een stel hele goede tracks met hele fraaie melodieën en riffs. Uw recensent hoort in Encyclopedia geen mix tussen garagerock, The Sound Of Music met Japanse synthesizergeluiden in, maar net zo apart als deze beschrijving is het nieuwe album van The Drums wel.
Recensent:Vera Vaessen Artiest:The Drums Label:Dying Giraffe Recordings
Cover Feaver - A Year From This Day

Feaver - A Year From This DayHet maken van het debuutalbum A YearFromThis Day van de Rotterdamse band...

Cover The Pineapple Thief - Magnolia

The Pineapple Thief - Magnolia In de recensie van All The Wars uit 2012 liet uw recensent al weten dat...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT