RECENSIE: Transport League - Boogie From Hell

Transport
2014-12-01 Wie kent Transport League nog? De Zweedse formatie heeft een behoorlijke tijd niet bestaan. De in 1996 opgerichte band stopte er mee in 2004. Gelukkig kruipt het bloed waar het niet gaan kan, want Transport League bestaat weer en heeft voor het eerst in tien jaar weer een album uitgebracht. De plaat heet Boogie From Hell.

Transport League werd opgericht door ex-B-Thong zanger Tony Jelencovich, die zijn rauwe strot tijdelijk aan beide bands uitleende, maar er uiteindelijk voor koos alleen nog voor Transport Leaugue te zingen. Het is overigens moeilijk om de man los te zien van B-Thong die met Jelencovich in de vorm van Skinned een groovemetal klassieker van formaat opnam.

Transport League gebruikt, net als B-Thong in haar muziek hardcore invloeden, koppelt dat aan een logge groove en voegt daar nog een stevige in sludge gedrenkte saus aan toe. Op Boogie From Hell heeft het viertal het prima voor elkaar. De plaat luistert vanaf de eerste noten heel lekker weg en vooral die aanstekelijke groove zorgt er voor dat we constant in de headbang-modus staan.

De plaat opent met het heerlijk logge ‘Swing Satanic Swing’ dat Jelencovich direct al op zijn best laat horen. De man schreeuwt zijn longen uit het lijf en wisselt dit mooi af met een wat meer gangbaar stemgeluid. Voortjakkerende songs als ‘Blood Inn’ en het prachtige ‘Bitter Sand’ zijn eveneens van hoog niveau.

Het slepende ‘Electric Wolf ‘en afsluiter ‘Doctor Demon’ doen wel wat aan Black Sabbath denken. Vooral in het dreinend gezongen refrein in de laatstgenoemde song heeft Jelencovich wat Ozzy trekjes die overigens afgewisseld worden met heftig schreeuwwerk. Verder zijn er nog een paar songs die het benoemen zeker waard zijn, zoals het afwisselende ‘Holy Motherfucker’ en het traag slepende en intense ‘Barabbas Venomous’.

Het is mooi dat Transport League weer op het strijdtoneel is verschenen. Of er na tien jaar nog heel veel mensen op de band zitten te wachten is nog maar de vraag, al hebben de heren met Boogie From Hell een aanstekelijk en intens album gemaakt waarmee je je drie kwartier uitstekend kunt vermaken.
Recensent:Jan Didden Artiest:Transport League Label:Eigen Beheer
Cover Strangeheart - A Common Theme

Strangeheart - A Common Theme Strangeheart zou je kunnen kennen van de single ‘In Another Life’ uit 2013....

Cover Shaun Escoffery - The Red Room

Shaun Escoffery - The Red Room Waar ligt de grens tussen pastiche en hoorbaar beinvloed? Dat vraag je je...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT